17. prosinec: šípáci poprvé a dáma s ručníkem

17. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 17. prosince, svátek má Daniel. Na dnešek připadá jedno krásné výročí. Copak si vybavíte, když se řekne Štětináč, Dlouhé Bidlo, nebo Rychlonožka?

No jasně – příběhy Rychlých Šípů, které vymyslel pan Foglar. Nu a před 80 lety, v časopise Mladý hlasatel, vyšel první díl kresleného seriálu.

Docela by mě zajímalo, jak jsou na tom se „šípáky“ dnešní děti. Za mého mládí se za ohmatané a potrhané komiksy platilo div ne zlatem, a to ještě k tomu měly příchuť čehosi zakázaného, protože nesměly vycházet – dodnes nechápu proč. Takže kluci, gratuluju k osmdesátinám.

A když už jsme u těch narozenin, dnes by je měla dáma, která hrávala ještě v Osvobozeném divadle. Později pak dostávala role spíše mírně popletených elegantních stařenek.

Marie Rosůlková zazářila hlavně v seriálu „Taková normální rodinka“, ale pro mě bude vždycky nezapomenutelná jako bytná, co pořád někam nosí ručník a mýdlo. Narodila se před 117 lety. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.