17. leden: lyžařský matador a slovenský Karolko

17. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 17. ledna, svátek má Drahoslav. Řeknu vám, s tím počasím je to jako na houpačce. Chvíli kalamita sněhová, teď zas teplo jako v březnu. Ale nebojte. Svatý Antonín poustevník přináší led, nebo jej láme; nemá-li žádný, vyrobí ho hned. A skutečně nás prý o víkendu ochlazení čeká. 

Dnešní kalendárium bude ryze sportovní. Jako Češi, národ v podstatě bez nějakých horských velikánů, jsme na lyžování kadeti. Máme ho prostě od mala rádi.

Nevím, nevím, jestli by tomu tak bylo bez nadšence, který se jmenoval Josef Rössler-Ořovský. Tenhle sportovní nadšenec byl vlastně trochu omylem průkopníkem lyžování u nás.

Objednal si ze Skandinávie brusle, ale přišly mu lyže. Tak to prostě zkusil na nich a založil vůbec první lyžařský klub mimo Skandinávii. Sportovní matador zemřel 17. ledna 1933.

A ještě jedna vzpomínka, a to o dost bližší. Legenda sportovních komentátorů Karol Polák, měl natolik ojedinělý hlasový projev i hlášky, že jeho napodobování patří dodneška v podstatě k základům práce ve sportovní redakci kdejaké televize.

Kdo měl rád fotbal, na jeho komentáře jistě nezapomene. Karol Polák odešel před třemi lety. Bylo mu 82 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio