15. září: něco pro sázkaře a český Colombo

15. září 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 15. září, svátek má Jolana. Ačkoliv pranostika říká, že Od Panny Marie Sedmibolestné teplota rychleji poklesne, nás naopak čeká po víkendu oteplování. Léto ještě neřeklo poslední slovo.

Sázíte rádi? Ono to v poslední 70 letech nebylo tak jednoduché a jednu dobu dokonce nelegální. Historie začala v roce 1948 zrušením soukromých sázkových společností a založením státního podniku Staska (Státní sázková kancelář), která umožňovala sázky na sportovní zápasy.

Tato organizace byla po pěti letech zrušena pro podezření z manipulace se sportovními zápasy. Protože se sázení po zrušení jediné sázkové společnosti přesunulo do ilegality, byla 15. září 1956 založena společnost Sazka, která byla následující rok svěřena Československému svazu tělesné výchovy. No a máme jí tu dodnes.

Znáte věčného ošuntělého popletu s geniálním mozkem? Inspektor Colombo nevypadá, ale nakonec vyřeší všechno. A kdože pak mu u nás v Čechách propůjčil svůj hlas?

Skvělý herec Petr Haničinec. Začínal v pardubickém divadle a přes třicet let účinkoval na Vinohradech. Dnes by mu bylo 88 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.