15. červen: zničený vynález a skokan jako hrom

15. červen 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 15. června, svátek má Vít. V poslední době to tady byla samá bouřka, a tak mi to nedá, nevzpomenout na příběh vynálezu, bez kterého by se nám během bouřek asi nedýchalo moc dobře.

Právě 15. června 1754 vztyčil kněz Prokop Diviš v Příměticích u Znojma svůj bleskosvod. Monstrum to bylo obrovské. Bylo sestaveno ze 400 kovových hrotů, a taky řádně uzemněno.

Prokop Diviš chtěl pomocí bleskosvodu zkoumat podstatu blesku. A nějakou dobu se mu to taky dařilo.

Po 5 letech ale postihlo Moravu velké sucho a přímětičtí občané to všechno přičítali oné ďábelské mašině. Notně ovíněni vtrhli jednoho dne večer na farní zahradu a bylo po bleskosvodu. No zkuste někdy davu opilých chytráků něco vysvětlit.

Dnes také slaví narozeniny jeden z našich nejúspěšnějších skokanů na lyžích, jilemnický rodák, Pavel Ploc.

V 80. letech jsme v televizi sledovali skoky vcelku pravidelně a Pavel byl náš hrdina. Nikdy nezapomenu na jeho 181 metrů dlouhý let v Harrachově, kterým přepsal světový rekord. Ani ten mu ale tenkrát na vítězství nestačil.

Dnes má v Harrachově penzion, hodně let také působil jako poslanec našeho parlamentu. Právě dnes má 54. narozeniny. Gratulujeme! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.