14. prosinec: vojsko v Liberci a prchající vrchní

14. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 14. prosince, svátek má Lýdie. Před námi je další adventní víkend, a tak se zkuste chvilku zastavit a vydechnout od toho předvánočního shonu.

Asi vám neuniklo, že letos slavila ta naše milá zemička 100 let od založení státu – bylo to 28. října. Ale dlužno dodat, že tady u nás v Sudetech onu zprávu nevítali všichni s nadšením.

V listopadu se střílelo v Mostě, a právě 14. prosince 1918 československé vojsko obsadilo Liberec, který Němci pokládali za správní středisko provincie Deutschböhmen. Tedy žádné velké oslavy. No nakonec se vše minimálně na dalších 20 let urovnalo.

Schválně, jestli si dokážete tipnout, kdo je a byl asi nejpopulárnějším českým vrchním. Já bych hlasoval pro Josefa Abrháma. Jeho role ve filmu „Vrchní prchni“ je prostě legendární. Pozor! Scénář se prý nechal inspirovat skutečným kriminálním případem.

Každopádně s hláškou „Ústí není Praha“ se, hlavně tady na severu, setkáte jistě dodnes. Josef Abrhám byl ale především geniálním divadelním hercem. Většinu svého života spojil s Činoherním klubem, jehož představení jsou dodneška legendou.

Josefu Abrhámovi přejeme k 79. narozeninám všechno nejlepší. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio