14. květen: Staré bělidlo a pán z Televarieté

14. květen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 14. května. Třetí zmrzlý, tedy Bonifác, tu je a mráz nikde. No, buďme rádi.

Na úvod pro vás mám takový kvíz. Schválně, jestli poznáte větu: Dávno, dávno již tomu, co jsem posledně se dívala do té milé mírné tváře. Naše češtinářka kolem nás běhala se svazkem klíčů a opakoval známé rčení: „Tohle musíte umět, i kdyby vás o půlnoci vzbudili“.

Poznáváte správně. Právě tak začíná asi nejslavnější kniha Boženy Němcové Babička. První sešitové vydání spatřilo světlo světa 14. května v roce 1855.

Božena Němcová se hodně nechala inspirovat svým dětstvím v Ratibořicích, a taky skutečnou babičkou, paní Marií Magdalénou Novotnou. Inu, Babičku jsme četli všichni a v 80. letech dokonce kolovala strojopisová, dost neslušná verze tohoto díla.

Vzpomenete si na pána, který moderoval Televarieté? No jistě, Vladimír Dvořák. Léta nás provázel snad jediným zábavným pořadem, na který se dalo sem tam koukat.

Narodil se v Písku a konferenciéra dělal dokonce i v cirkuse. Však každý začátek není lehký. Ale dotáhl to daleko a v televizi dokonce vedl redakci zábavy. Dnes by mu bylo 93 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio