13. říjen: smolný den a komik první republiky

13. říjen 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 13. října, svátek má Renáta. My lidé jsme plemeno pověrčivé a obzvlášť číslo dnešního data nemáme moc rádi. Co všichni s tou třináctkou mají?

Jedna z hypotéz se vrací skoro o 800 let zpátky. V tento den v roce 1307 zahájil francouzský král Filip IV. Sličný likvidaci mocného a bohatého templářského řádu.

Jeho členové byli téměř po celé křesťanské Evropě krutě mučeni a bezohledně vyvražďováni, což mělo za následek zánik řádu. To posílilo pověst pátku 13. jako ďábelského a děsivého dne. Naštěstí je dneska sobota, a tak se na tuhle historickou událost můžeme dívat s patřičným odstupem…. Až do dalšího pátku 13.

Dnes vám také připomenu komika, kterého znali hlavně naši tatínkové a dědečkové. Fanda Mrázek byl komik, kabaretiér a zpěvák, na kterého se chodilo do smíchovské Arény, Švandova divadla, i do divadla v Nuslích, dnešní Fidlovačky.

Byl velmi populární a brzy jeho improvizační talent objevil i film. Z jeho písniček se stávaly šlágry a lidé je milovali. Fandu Mrázka můžete spatřit i v poválečných filmech. Například jako celníka v pohádce Byl jednou jeden král. Zemřel 13. října 1971. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.