12. srpen: požár kapličky a zpěvačka s boky

12. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 12. srpna, svátek slaví Klára. Dobré to dnes mají asi hlavně mladí, protože ve světě se slaví světový den mládeže. Nás starších se to asi nijak zvlášť nedotkne.

My si raději připomeneme 12. srpen roku 1881. Tehdy začala hořet naše zlatá kaplička. Národní divadlo bylo poprvé otevřeno 11. června na počest návštěvy korunního prince Rudolfa premiérou Smetanovy Libuše. Odehrálo se v něm ještě dalších 11 představení, než byla budova uzavřena pro dokončovací práce.

Uprostřed nich, 12. srpna 1881, došlo k požáru, který zničil měděnou kupoli, hlediště, oponu od Františka Ženíška i jeviště divadla –  prý nedbalostí dvou dělníků. Některé teorie ale mluví i o úmyslném zapálení.

Požár byl pochopen jako „celonárodní katastrofa“ a vyvolal obrovské odhodlání pro nové sbírky: za 47 dní byl vybrán milion zlatých. Na tu dobu obrovská suma. Obnovené divadlo bylo otevřeno 18. listopadu 1883.

I dnes popřejeme k narozeninám. Ewa Farna se narodila v Třinci a svou hudební kariéru zahájila už jako třináctiletá. Na rozdíl od jiných dětských hvězdiček ale na scéně vydržela a to dost úspěšně. Hodně populární je i v Polsku, protože jazyk ovládá, jako když bičem mrská. Dneska je jí 25 let. Přejeme všechno nejlepší.   Hezký poslech přeje Petr Beran.

 

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.