11. říjen: smrt vojevůdce a zpěvačka s přezdívkou Vrabčák

11. říjen 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 11. října, svátek má Andrej. Nebýt těch ranních mlh, užíváme si báječné babí léto.

Dnes si připomeneme jednu z neznámějších českých historických postav. Co si budeme vykládat, často si naše hrdiny trochu idealizujeme a nezřídka za to mohou rádoby historické filmy. Přesně tohle se týká Jana Žižky.

Všichni ho známe z dvacetikoruny, anebo z filmu, kde ho skvěle hrál Zdeněk Štěpánek. Jenže o Žižkovi se toho zase tolik neví. Dá se říct, že dobře zmapováno je jenom posledních 6 let jeho života.

Zamlada to rozhodně nebyl žádný hodný pán. Svého času zbojničil, živil se i jako žoldnéř. Teprve později se stal vojevůdcem husitského vojska. Ale to už bylo na sklonku života.

O jeho smrti u hradu Přibyslavi se taky dlouho spekulovalo. Mluvilo se o otravě arsenem, či o morové ráně. Dnes se historici přiklánějí spíš ke skonu následkem obyčejného nežitu a následné sepsi. Stalo se tak 11. října 1424.

A ještě jednu postavu si dnes připomeneme. Víte, které zpěvačce se říkalo Vrabčák? Edith Piaf byla skvělá šansoniérka, která to v životě neměla lehké. Živila se i prostitucí.

Zemřela právě před 55 lety. Kdybyste chtěli na pařížském hřbitově navštívit její hrob, počítejte s pořádnou frontou. Patří k těm nejvyhledávanějším. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio