11. prosinec: hokejové výročí a komik Andělem

11. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 11. prosince, svátek má Dana. Světe div se, je dnes mezinárodní den hor, a my se za malou chvíli na hory podíváme – díky dnešnímu výročí.

Začneme ale na ledě. Řekl bych, že hokej je možná vůbec nejpopulárnější sport u nás. Však jsme taky na to, jak jsme malá zemička, v tomhle sportu něco dokázali. A kde myslíte, že byl založen hokejový svaz? Někde na ledě, na stadionu? Kdepak, samozřejmě pěkně „po česku“ – v hospodě, a to v Praze u Platýzů.

Ustavující valná hromada Českého svazu hokejového se konala 11. prosince 1908. Valné hromady se zúčastnili delegáti ze všech 12 sportovních klubů. Okamžitě se však projevily spory mezi zástupci Slávie a Sparty Praha a valná hromada se musela posléze ještě třikrát zopakovat. No, dobře to dopadlo, a tak má český hokej dneska hezké kulaté výročí.

Stejně tak jako komik, se kterým se já osobně nejraději jezdím rekreovat na hory. Kdo by taky nejel s Andělem, že?

Věděli jste, že Jaroslav Marvan začínal jako výběrčí úvěrů? Naštěstí ho to zaválo k Burianovi do divadla, a tak se mohl stát jedním z nejobsazovanějších českých herců.

Účinkoval ve více než 200 filmech, já ho mám ale nejraději jako pana revizora Anděla nebo jako pana radu Vacátka. Jaroslav Marvan se narodil před 117 lety. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.