11. červenec: český divadelník a Belmondův dabér

11. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 11. července, svátek má Olga. Přeju krásné prázdninové ráno, dnešek je mimochodem Světový den populace, ale pozor, nijak to nesouvisí s jejím rozšiřováním.

To dodávám pro ty aktivní z vás, kteří se hned všeho s vervou chytí. Jde naopak o to, upozornit na populační problémy Země a taky na to, že už nás tady začíná být nějak moc.

Českou hymnu asi dobře znáte. V nedávné době taky proběhla dost vyhrocená diskuze o její nové verzi. Ve škole jsme se učili, že hymna je vlastně písničkou potulného houslisty z divadelní hry Fidlovačka. A kdopak že nám jí napsal? Ano, Josef Kajetán Tyl. Dnes je to 210 let od jeho narození.

O hře samotné vám nic moc nepovím. Ve své době zcela zapadla a v podstatě z ní zbyla jen ta písnička. Prý je inspirovaná přírodou v údolí řeky Vrchlice na Kutnohorsku.

I dnes popřejeme k narozeninám. Herci z Buštěhradu, kterého jsem já osobně měl nejraději ve dvojici se Slávkem Šimkem. Jiří Krampol je taky výborným dabérem a filmy s Belmondem by bez něj zněly prostě divně.

Ještě v 70 letech si dokázal solidně poradit s činkou, protože je známým propagátorem vzpírání. Tedy samozřejmě nevím, jak dnes. Je mu totiž právě 80 let. Všechno nejlepší. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.