10. prosinec: Nobelova cena a kolegyně Miluška

10. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 11. prosince, svátek slaví Julie. Ve světě se dnes připomíná Den lidských práv a svobod – mysleme na to, než zase o nějaké to právo či svobodu, přijdeme.

Myslíte si na Nobelovu cenu? To už byste měli pomalu sedat na letadlo a šup do Stockholmu. Poprvé byly Nobelovy ceny udělovány roku 1901.

Od roku 1902 je většina cen předávána švédským králem na slavnostním večeru, který se koná vždy 10. prosince, v den výročí Nobelovy smrti, ve Stockholmu. Nobelova cena za mír je ve stejný den předávána na ceremoniálu v Oslu.

Nobelova cena je udělována na základě poslední vůle švédského vědce a průmyslníka Alfreda Nobela, vynálezce dynamitu, za který pan Nobel vydělal pořádný balík peněz. A já myslím, že je použil moc dobře.

Pojďme ještě popřát k narozeninám. Dnes je slaví naše kolegyně – herečka Miluška Bittnerová. Narodila v Jičíně, a v televizi jste jí mohli vidět už třeba v „Životě na zámku“.

Taky ale moderuje v rádiu, vlastně co to říkám, v rozhlase. Už čtyři roky ji můžete pravidelně slýchat na dvojce. Miluško, vše nej k 41. narozeninám! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio