10. červen: vyhlazení Lidic a český Elvis

10. červen 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 10. června, svátek má Gita. V našem kalendáriu nemůže být pořád jenom veselo. Život totiž přináší i smutné události a jedna z těch nejtragičtějších se odehrála 10. června 1942.

V malé středočeské obci nedaleko Buštěhradu nikdo nic netušil. Lidice spaly jako obvykle. Ale jejich osud už byl zpečetěn. V noci byla vesnice obklíčena a muži shromažďování ve sklepích a chlévech.

Ráno se dokonce na místo dostavil sám K. H. Frank. Osud vesnice znáte asi všichni. Smutné je, že toto zvěrstvo zažili lidičtí vlastně jen náhodou.

Spojení vesnice s atentátem na Heydrich bylo jen smyšlené a Němci prostě potřebovali odstrašující případ. Vesnice zmizela ze světa i z map a dnešní Lidice jsou vybudovány o kus dál.

Víte co? Pojďme si raději vzpomenout na někoho, kdo nám rozdával radost svými písničkami. Karel Zich začínal zpívat ve Spirituál Kvintetu a na sólovou dráhu se vydal v polovině 70. let.

A byl úspěšný – na svém kontě měl přes milion prodaných desek. Jistě by jich bylo i víc. Jenže osudným se mu stal jeho oblíbený koníček, totiž potápění.

Karel Zich zemřel na dovolené, když po ponoru poblíž korsického města Porto-Vecchio dostal infarkt. Dnes by mu bylo 69 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.