10. březen: smrt ministra a zpěvák balad

10. březen 2019
Stalo se dnes

Hned si běžte zkontrolovat teploměry. Pranostika totiž říká, že mrzne-li v den Čtyřiceti mučedníků, mrzne potom ještě 40 dní. To bychom si jistě nepřáli.

Naštěstí předpověď je milosrdná. 10. březen 1948 je také smutně zapsán do politické historie naší země. Na nádvoří Černínského paláce byl ráno nalezen v pyžamu mrtvý ministr zahraničí Jan Masaryk.

O smrti syna našeho prvního prezidenta panuje dodnes spousta dohadů. Historici se kloní k tomu, že byl z okna své pracovny vyhozen, ovšem oficiální a potvrzená verze k tomu jaksi dodnes neexistuje.

Smrt to byla prazvláštní a jenom ilustruje, že tehdy byla doba úplně jiná, než když dnes řešíme nějaké kytarové večírky v poslanecké sněmovně.

Dnes si také připomeneme jednoho z nejpopulárnějších zpěváků 60. a 70. let. Přerovský rodák Pavel Novák trhal rekordy i v rozhlasové Houpačce.

I dnes můžete jeho Malinkou a jiné písničky slyšet v našem vysílání. Zemřel předčasně na rakovinu prostaty a dnes by mu bylo 75 let.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.