1. září: 2. světová válka a Tornádo Lou

1. září 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 1. září, svátek mají Linda se Samuelem. Dnes se svezete levněji skoro ve všem. Tedy pokud jste studenti, anebo je vám víc než 65 let.

Před 79 lety, 1. září 1939, ve 4:45, probudilo obránce Westerplatte, opevněného cípku polské země v Gdaňsku, hrozivé dunění. Těžká děla německého křižníku Schleswig-Holstein zahájila zničující palbu. Po šesti minutách dělostřelecké přípravy na Westerplatte zaútočila pěchota. Začala 2. světová válka.

Polsko se sice pokusilo bránit, ale nemělo šanci. V Evropě se pak střílelo skoro 6 let. Hrozná představa.

Tak si raději vzpomeňme na Arizonskou pěnici – Tornádo Lou, neboli herečku Květu Fialovou. Tahle krásná a elegantní dáma hrála ve více než 120 českých filmech a i v pokročilém věku zvládal hostovat na divadelních prknech.

Vloni nás opustila a my připomeňme, že dnes by jí bylo 89 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.