1. únor: ksichtkniha a legenda stříbrného plátna

1. únor 2019
Stalo se dnes

Dnes je pátek, 1. února, svátek má Hynek. Máte už taky facebookový profil? Ještě před nějakými 10, 15 lety byste možná nad takovou otázkou kroutili hlavou.

Dnes už je na „ksichtknize“, jak vtipně pojmenovala Facebook jedna moje kamarádka, připojen snad každý. A přitom je to teprve škvrně. Právě dneska totiž slaví 15. narozeniny a z jeho zakladatele, nesmělého studentíka Marka Zuckerberga, udělal jednoho z nejbohatších lidí světa.

Přitom to vlastně na začátku byla jen taková malá seznamka pro studenty. Jméno vzniklo z papírových letáků zvaných Facebooks, které se rozdávají prvákům na amerických univerzitách.

Dneska mají profil na téhle sociální síti miliardy uživatelů, a prý je dokonce tak chytrý, že už dnes dokáže předvídat, kam asi půjdete, a podle toho vám i něco nabídnout. No nazdar…

Tak raději zabrousím hlouběji do historie a vzpomeneme si na opravdovou hvězdu stříbrného plátna. Clark Gable byl mužským idolem mnoha generací dívek a paní hlavně kvůli své roli ve filmu Sever proti jihu.

Ale těch filmů, včetně němých, natočil nepočítaně. Narodil se před 118 lety a dlouho tu nepobyl. Se svým životním stylem se moc nemazlil a zemřel na infarkt v nedožitých 60 letech. 

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.