1. srpen: obrázky po telefonu a mladý Potůček

1. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 1. srpna, svátek má Oskar. Vrcholí vlna veder, a jak se zdá, je to s tím globálním oteplováním vážné. Vždyť poslední rekord pochází z loňska a moc bych za to nedal, že těch 37,3 ˚C může být klidně překonáno.

Dnes už pro nás není žádný problém, poslat někomu elektronicky fotku, nebo obrázek. Máme maily, whatsappy a já nevím, co všechno ještě. Nebylo tomu tak vždycky.

I já ještě pamatuju dobu, kdy se ozval divný zvuk a z přístroje na stole začal vyjíždět papír s rozmazaným obrázkem. Ano, řeč je o faxu, neboli, jak se kdysi říkalo, o fototelegrafu.

Doba to byla pionýrská a já myslím, že nějaký ten fax by se u nás v rozhlase ještě našel. Nicméně jeho první použití v Čechách se datuje právě k prvnímu srpnu roku 1936.

Pamatujete se na seriál Tři chlapi v chalupě? No, jak by ne – svého času to bylo velepopulární dílko. Zajímavé je, že se vysílalo živě, a teprve při premiéře se pořizoval záznam pro pozdější použití. To bych chtěl dneska herce vidět.

Jedním z Potůčků, tím nejmladším, byl Ladislav Trojan. Dnes slaví narozeniny. Je mu 86 let a my gratulujeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio