Zoo v Ústí nad Labem má novou dozorčí radu. Vedení města ji přitom chtělo na konci roku 2021 zrušit

24. leden 2022 16:18

Radní města Ústí nad Labem jmenovali novou dozorčí radu zoologické zahrady. V prosinci ji přitom chtěli zrušit, to ale narazilo na odpor většiny zastupitelů. Dozorčí rada má být prostředníkem mezi vedením zoo a vedením města. Má také dohlížet na to, že se v zahradě nedějí žádné nepravosti.

Za hnutí Vaše Ústí je v dozorčí radě opoziční zastupitelka a starostka neštěmického obvodu Yveta Tomková. Opoziční hnutí Ústecké fórum občanů v radě reprezentuje zastupitel Petr Křivan, za ODS je tam David Bauer, metodik centra pedagogických praxí ve školských zařízení na ústecké univerzitě

Za hnutí ANO je členem dozorčí rady podnikatel Jiří Horák, učitel biologie Richard Matiašek zastupuje uskupení Pro Zdraví a Sport.

Zoologická zahrada je příspěvkovou organizací města. Dozorčí radu zřídili zastupitelé v létě 2017, aby v době častých výměn ředitelů měli podrobnější informace o dění v zoo.

Kontrola magistrátu opakovaně objevila řadu porušení předpisů, třeba ohledně zadávání veřejných zakázek. Dozorčí rada proto může kontrolovat hospodaření, personální situaci, vyhodnocuje fungování zahrady a plány vedení zoo – o tom všem informuje radu města, které může dát i návrh na odvolání ředitele.

Většina zastupitelů města zrušení dozorčí rady zoo nepodpořila

Od loňského léta má zoo novou ředitelku, Ilonu Pšenkovou, a vedení města chtělo dozorčí radu zrušit, protože – jak řekla radní Eva Nováková z hnutí ANO – už není potřeba. Věří, že ředitelka se svým týmem dostanou zoo z problémů a podaří se jim obnovit plnohodnotné členství v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií.

Většina zastupitelů ale zrušení dozorčí rady nepodpořila, podle nich je stále zapotřebí mít trochu větší kontrolu nad děním v zoo – to byl názor zejména PRO! Ústí, UFO, komunistů nebo SPD.

Protože je dozorčí rada zoo pouze pětičlenná, nemá v ní svého zástupce každý politický klub ze zastupitelstva.

Současný výběr nových členů kritizuje například PRO!Ústí s tím, že jsou v ní zastoupeni i lidé těch uskupení, která byla pro její zrušení – hnutí to označuje za tragikomedii, protože jejich nominant, zastupitel Lukáš Blažej, který se zoo zabývá dlouhodobě a často kritizuje některá rozhodnutí městských radních ve vztahu k zahradě, se členem dozorčí rady nestal.

Spustit audio

Související