Znáte ultrastrollerrun? Jde o nový druh rodinného sportu i dočasného životního stylu

Náruživý běžec Filip Wyrwol spojil svou lásku k běhu v terénu s láskou ke svému synovi a vymyslel ultrastrollerrun. Jsou to zážitky spojené s ultra během – především po Krušných horách.

Filip Wyrwol je ultrastrollerrunner – zabývá se ultra během s kočárkem.

Běh pro něj byl vždy způsob dopravy. „Běhal jsem do práce, když jsem ji měl blíž, dnes využívám kolo, což je výborná kompenzace k běhu. Ale kam můžu ten běh natlačit, tam ho natlačím,“ vysvětluje běžec a dodává, že je spíše běžecký hobbík. I přes to ale běhá stokilometrové trati.

Ultrastrollerrunning je ultra běh s kočárkem po terénu, který se dá trénovat všude možně. Nejlepší trasou jsou ale kopečky, pěšiny nebo lesní cesty.

Tento běh může trvat i několik dní. V tom případě by měl mít běžec sebou více vybavení. „Základ je kočár, který je uzpůsobený tak, že má vespod nákladový prostor. Do toho se ale nevejde vše, co potřebujete na přespání s prckem, takže často přibíráme batoh,“ vysvětluje Filip Wyrwol.

Dále si se svým synem berou spacáky, karimatky, stan, nějaké jídlo i s vařičem, oblečení pro dítě a minimum pro běžce. „Na pití máme filtr na vodu – synovi vodu filtruju, jinak ji pijeme z potoka.“

Tobiášovi, synovi Filipa Wyrwola, jsou dva roky a čtyři měsíce. V loňském roce spolu absolvovali první společný běh. O to víc to bylo pro Wyrwola složitější na objem zátěže, kterou s sebou musel nosit.

Letos se snažil syna více zapojit i do aktivního sportu. „Bereme s sebou odrážedlo – když to potřebuju urychlit, zapřáhnu odrážedlo za kočár a nechám ho chvíli se odrážet a chvíli ho táhnu,“ popisuje Wyrwol.

Když se synovi nechce jezdit v kočárku ani na odrážedle, jednoduše spolu jdou, nebo dokonce i běží.

Jelikož se jedná o několikadenní výlet, je důležité tento běh uzpůsobit hlavně dítěti – dát mu motivaci, nebo mu ulevit, když se mu zrovna nechce.

Spustit audio