Zmizelé Sudety ve Výsluní

16. srpen 2008

Severočeský Atlas teď míří do Krušných hor. Až do konce prázdnin si totiž můžete v kostele svatého Václava ve Výsluní na Chomutovsku prohlédnout výstavu Zmizelé Sudety.

Připravilo ji občanské sdružení Antikomplex, jehož fotografové přibližují stav málo známých míst českého pohraničí - a to srovnáním snímků z meziválečného období a ze současnosti. Výstava Zmizelé Sudety vznikla v roce 2001 a poprvé byla instalovaná v prosinci 2002 v Praze . Od té doby navštívila již více než 50 míst v Česku, Německu a Polsku. Výstava a kniha se zabývá nepolitickou reflexí tématu sudetské krajiny, architektury a památek. Na příkladě fotodvojic nám ukazuje, jak se pod našima rukama od roku 1945 změnilo pohraničí. Fotodvojice nutí člověka se zamyslet nad rychlostí a nutností změn, které v poválečné době nastaly. A zda jsou (ne)vratné. Hlavním tématem výstavy jsou zaniklé obce, proměny půdorysu měst a obcí, využití polí, stav památek a tradic. Výstava Zmizelé Sudety ukazuje jedenáct regionů česko-německého pohraničí - Novohradské hory, Šumavu, Český les, Chebsko, Krušné hory, Doupovské hory, České Středohoří, Krkonoše, Broumovsko, Hrubý a Nízký Jeseník. Projekt Zmizelé Sudety získal významné ocenění Georg Dehio Kulturpreis v roce 2005 v Berlíně. Výstava Zmizelé Sudety tentokrát zavítala do města Výsluní, která se může pyšnit tzv. chrámem Krušnohoří - kostelem Sv. Václava. Jeho osud má co do činění s novodobým přistupem, či spíše nezájmem o sudetské památky. Chrám Krušnohoří si jistě zaslouží skvělejší existenci. Kostel Sv. Václava ale v posledních letech vstává z popela díky péči Nadaci pro záchranu kostela Sv. Václava. Tak doufejme, že se brzy dočká své nové reinkarnace a slávy. K výstavě vznikla i stejnojmenná kniha, ve které uvidíte mnohem více fotografií a přečíst si můžete texty o jednotlivých regionech a tématech Sudet. Kniha i výstava jsou dvojjazyčné - česky a německy. V prodeji je přímo v kostele Sv. Václava. Výstava a kniha vznikla v rámci občanského sdružení Antikomplex, které se problematikou oživování tradic v česko-německém pohraničí zabývá již 10 let. V současné době chystá v ústeckém kraji projekt pro základní a střední školy s názvem Příběhy osidlování Ústeckého kraje. Na výstavu Zmizelé Sudety v roce 2006 navázala regionální instalace Znovuobjevené Krušnohoří a internetové stránky www.znkr.cz. V současnosti se Antikomplex chystá na velký projekt digitalizace sudetského kulturního dědictví, jehož vzorem je právě regionální www.znkr.cz. Obdobnou digitální verzi dějin ostatních pohraničních regionů chceme zpracovat během následujících čtyř let. Výstava je instalována v prostorách výsluňského kostela do 31. srpna 2008. Otvírací hodiny: 11:00 - 16:00 každý den. Petr Mikšíček ze sdružení Antikomplex mi prozradil, že nikdo z pořadatelů si před lety nedokázal představit, jak dlouho bude o jejich výstavu zájem...

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.