Život sovětských vojáků na zámku v Děčíně zachytil těsně před jejich odchodem na fotkách archivář Joza

22. červen 2021 09:37

Letos v červnu je to 30 let od ochodu sovětské armády z bývalého Československa. Na našem území měla celkem 33 posádek, jedna z nich byla také na zámku v Děčíně, kde měli Sověti například plně zařízenou nemocnici nebo střelnici v podzemních tunelech.

Jen pár měsíců před ochodem posledního sovětského vojáka z Děčína se na zámek dostal Petr Joza, nynější archivář. Na fotografiích zachytil, jak v areálu zámku vojáci žili a cvičili.

„Byli tady parašutisti. Na těch fotkách uvidíte cvičnou parašutistickou dráhu, kterou jsem jako vojenské tajemství vyfotil. Kromě těch paragánů tu byla ta útočná jednotka, která měla být za týden ve Frankfurtu, až na to dojde. A pak tu taky byly tanky a vojenská nemocnice, “ vzpomíná Petr Joza, který v současnosti pracuje na zámku jako archivář oblastního archivu.

Fotografie pořídil jen pár měsíců před odchodem sovětské armády. Tehdy mu jako dvacetiletému na zámek zařídila přístup maminka, zakládající členka Občanského fóra – za to, že zařídila nepřerušovaný tok elektrické energie do tamní nemocnice.

„Když se podíváte třeba támhle na podloubí, tak to bylo zazděné, a v každém tom oblouku byla jedna cela,“ popisuje archivář Joza a pokračuje ve vyprávění, co dalšího v sobě pozvánka na zámek zahrnovala: „Přišlo mi zvláštní, když mi pak velitel nemocnice vsunul v kanceláři do ruky krabičku s náboji – do Naganta, devítky, takovou těžkou krabici. Netušil jsem, co s tím budu dělat.“

Společně pak šli do jedné z podzemních chodeb pod budovou stávající sýpky. „Na jedné straně toho sklepa byly terče a žárovka, na druhém konci pak prkno, na kterém byly položené pistole. Když jsem vystřelil, tak jsem pak vůbec nic neslyšel, byl jsem z toho úplně hluchý. Ale to nešlo odmítnout,“ dodává Joza.

Poslení vojáci opustili zámek v roce 1991

Petr Joza byl přizván také přímo k odjezdu vojáků ze zámku: „Balili se v noci. Pak už byli zabaleni na autech, a ta auta se pak dávala na vlak. Ta poslední jednotka pak nastoupila před tou nemocnicí a fotili se.“

45. průzkumný prapor opustil zámek v roce 1990. V první polovině roku 1991 ho pak následovala většina příslušníků zdravotnického praporu. Ze zámku odvezli všechno, co se dalo –včetně velké barokní sochy koně z tamní konírny.

Spustit audio

Související