Zemědělci ve vybraných okresech mohou začít plošně používat jed Stutox

14. září 2020 12:23

Na místech, kde se přemnožili hraboši, můžou zemědělci plošně rozhodit jed Stutox. Ale jen tam, kde kalamitu potvrdí inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Zemědělci musejí o jejich povolení požádat. Chystají se na to také v Zemědělském družstvu v Peruci na Lounsku, kde letos hraboši zničili část úrody.

„Je toho fakt hodně. Loni jich tu tolik nebylo. Aspoň, že to trochu likvidují ti rackové,“ popisuje svoje letošní zkušenosti traktorista Marek Svoboda.

Právě orá pole poblíž Peruci, kde letošní invaze myší patří mezi nejhorší. Potvrzuje to i předseda zemědělského družstva, Tomáš Jonáš. Také on upozorňuje na zmiňované racky.

„Ti rackové tu nějakou potravu měli, takže nám tady denně těch 20 racků pomáhá. Je to takový nejlepší pomocník, lepší než Stutox,“ konstatuje Jonáš.

Aktivní nory hrabošů na polích u Peruci

Přípravek na hubení hrabošů zatím pracovníci družstva ručně vkládají do aktivních nor. Pracovat mohou jen, když je sucho.

„To je základ toho, aby ten jed fungoval, protože jakmile jsou ranní rosy nebo spadne pár kapek vody, tak se ty granule rychle rozpadají. Takže musíme vzít lidi, odvézt je na pole, tam chodí a když udělají 30 hektarů, jsem šťastný,“ popisuje Jonáš.

Ruční kladení granulí má vystřídat plošný rozhoz rozmetadlem. Tam, kde ho schválí inspektoři kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

„Budeme dávat žádost, aby ti inspektoři přijeli a posoudili nám množství nor na hektar. Podle mého odhadu je jich tady tak 20 tisíc, tak si myslím, že inspektoři nebudou mít problém ty 2 tisíce napočítat, aby nám tady tu aplikaci dovolili,“ rozhlíží se Tomáš Jonáš po vojtěškových lánech.

Kalamita je od tisíce nor na hektar na polích osetých letos, a od dvou tisíc tam, kde se selo loni.

Spustit audio

Související