Zelný závin
Nenáročný na přípravu i suroviny, o to ale chutnější!
Suroviny:
200 g listového těsta
100-150 g kysaného zelí
3 nožičky párků
vejce na potření
sůl
kmín
Postup:
- Těsto na pomoučeném vále rozválíme pěkně do tenka na obdélník, rozvrstvíme na něj okapané kysané zelí a k delším okrajům položíme párky. Vychází to přibližně vždy na jednu a půl nožičky.
- Od delších okrajů s párky začínáme zavinovat směrem ke středu, vznikne nám tak hezký dvojzávin.
- Potřeme rozkvedlaným vajíčkem, posolíme, pokmínujeme, místy propíchneme špejlí a dáme do dobře předehřáté trouby péct. Za 25-30 minut by mělo být hotovo. Chutná i za studena, ale málokdy vydrží.
Související
-
Vepřová pečeně na kysaném zelí
Zdravou výživu tady zachraňuje kysané zelí – i když po pečení v něm mnoho „céčka“ nezůstane. Tak si dejte trochu zelí stranou a snězte ho zasyrova.
-
Zelí - zdroj minerálů, vitamínů, probiotik... A taky prevence před rakovinou!
Kdybychom měli tipovat, která zelenina je vůbec nejzdravější, uhodli byste, že je to ta vůbec nelevnější - zelí? Ze zeleniny má totiž ty nejlepší zdravotní účinky. ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.