Zelináře na Litoměřicku čekají zásadní změny – především v tom, co budou pěstovat

27. březen 2023 13:13

Zemědělci v Bohušovicích nad Ohří na Litoměřicku letos omezí pěstování hrachu a špenátu. Jejich hlavní odběratel, společnost Agrimex Vestec totiž plánuje uzavření svého závodu na mraženou zeleninu. Pěstitelé už teď předběžně sčítají ztráty. Ty půjdou podle posledních odhadů do desítek milionů korun.

„Už jsme zaseli takzvaný dřeňový hrášek, který se sklízí na kuličky. Tak ten jsme seli jako první,“ popisuje Jaroslav Zeman ze zemědělského družstva v Bohušovicích nad Ohří. Právě pěstování hrášku může být letos problém. Zdejší pěstitelé totiž nejspíš přijdou o hlavního odběratele.

„Pokud nebude zpracovatel, a jinde tady v Česku taková kapacita není, tak prostě musíme tu plodinu vypustit z pěstování a nahradit ji něčím jiným,“ konstatuje Zeman.

Společnost, která odebírá zeleninu od zemědělců Litoměřicka, vlastní Norská skupina Orkla. Podle mluvčího společnosti Martina Frýdla je právě tento závod v Panenských Břežanech prodělečný. „Pokud by ten záměr potvrzen byl, tak se bude ve druhém pololetí utlumovat výroba – ta by měla skončit v posledním kvartále,“ uvedl.

Kromě 140 hektarů hrachu budou muset ale podle Jaroslava Zemana omezit i pěstování špenátu. „Špenát je na tom podobně. 50 procent jsme dávali jedné firmě a 50 procent druhé. To znamená, že by se plocha pěstovaného špenátu musela snížit na polovinu,“ vysvětlil.

Zemědělci už proto odhadují ztráty na letošní sklizni v řádu desítek milionů korun. „U hrášku je to minimálně 10 milionů korun tržeb, u špenátu pak zhruba kolem 7 milionů. Celkem to bude tak 17 až 20 milionů,“ uzavírá Jaroslav Zeman.

Už loni odpadl také odběratel z nedalekých Travčic, který ze zdejší zeleniny vyráběl sušené směsi.

Místo zeleniny, kterou původně dodávali do mrazírny a sušárny, teď tedy zemědělci pole osejí obilím a krmnými směsmi. Ztrátám se ale letos nejspíš nevyhnou.

Spustit audio

Související