Zdravý nápoj se dá udělat nejen ze zázvoru, ale i z pohanky, skořice či majoránky

17. listopad 2017

Na světě je spousta zajímavých surovin, ze kterých se dá připravit nápoj s ozdravnými účinky – nejrůznější čajové lístky, kůry exotických stromů, spousta bylin. Ale pro mnoho z nich nemusíte do specializovaných prodejen, ale stačí jen otevřít dveře od spíže či sáhnout do poličky s kořením. Čaj, který pomůže vašemu zdraví, si můžete připravit například z majoránky.

Majoránku jsme si zvykli používat do všelijakých pokrmů hlavně kvůli jejím chuťovým vlastnostem a výrazné vůni. Nevím, jestli jste si někdy uvědomili, jak se po jídle ochuceném majoránkou cítíte, ale předpokládejme, že dobře.

Majoránka totiž podporuje tvorbu žaludečních šťáv, takže zabraňuje problémům s trávením jinak těžkých jídel. Působí proti nadýmání a uvolňuje křeče. Také posiluje nervový systém, tlumí bolesti a navozuje příjemnou náladu. Také ředí hleny v těle a. usnadňuje usnadnění vykašlávání.

Proto se hodí majoránku užívat při onemocněních dýchacího ústrojí – při kašli, rýmě, astmatu, nachlazení a zánětech dutin. V těchto případech je majoránka skvělá i z toho důvodu, že tlumí bolesti hlavy, které takové nemoci často doprovázejí. Tato její schopnost tlumit bolesti, křeče a působit zklidňujícím způsobem se mimochodem skvěle hodí při migrénách a také při menstruačních bolestech.

A protože špetka majoránky v trošce polévky by neměla takový účinek, vyplatí se majoránku využít ve větším množství a ve formě, která je příjemná. Prostě si z ní uvařte čaj. 1 čajovou lžičku majoránky jednoduše zalijte čtvrtlitrem vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a sceďte. Přislaďte medem, ochuťte třeba citrónem a vypijte.

Pokud jste ještě nikdy majoránkový čaj nepili, nejspíš budete překvapeni, jak výborně chutná, a hlavně – jak rychle se vám po něm uleví! A chutnat bude i dětem, pro které je majoránkový nápoj také vhodný. A při kašli také určitě chuťově příjemnější, než čaj cibulový.

Jak vylepšit „cibulový čaj“, aby chutnal

Cibule je nejen zdravá, ale také krásná (ilustrační foto)

Máme před sebou mnoho dní, kdy budeme ohrožováni nachlazením, rýmou a kašlem. Pokud vás něco z toho postihne, neutíkejte hned do lékárny, ale zajděte si do spíže pro cibuli a udělejte si z ní čaj. Uvidíte, jak vám pomůže.

Cibule je velmi prospěšná syrová kvůli obsaženým silicím, které mají antibakteriální účinky. Ale při kašli a rýmě je výhodnější cibuli vařit. Silice a vitamíny se sice zničí, ale z cibule pořád zůstane spousta zajímavých látek: fluor, draslík a železo, které povzbudí imunitní systém.

A hlavně (to je při kašli a rýmě velmi prospěšné) sirné látky z cibule se naše tělo snaží co nejrychleji vylučovat, a to za pomoci zvýšené tvorby hlenů. To usnadní odkašlávání a zbavování se virů a bakterií usazených v dýchacím ústrojí.

Čaj z cibule jde připravit velmi snadno: dvě velké cibule pokrájejte, dejte do půllitru horké vody a buď nechejte 15 minut louhovat a nebo společně 5 minut povařte a nechte zchladnout. Pokud vám vadí typická cibulová chuť, přidejte kousek zázvoru a lžičku majoránky. Tento výluh si můžete jemně osolit a popíjet jako polévkový vývar.

Pokud chcete sladkou variantu, přidejte k vaření skořice dva hřebíčky, kousek badyánu a skořice. Pak oslaďte medem a ochuťte citronem. Všechny doporučené ingredience navíc pomohou s léčbou, protože mají také skvělé účinky při nachlazení.

Při nachlazení, chřipkách a angínách by se měla skořice objevit ve všech nápojích

Skořice

Jestli vás začne trápit rýma, kašel a podobné nemoci, sáhněte po skořici a uvařte si z ní nápoj. Ve skořici je obsažena látka, která se jmenuje aldehyd skořicový. A ten umí fungovat jako mírné sedativum. Takže proto máme vůni skořice spojenou s pocitem klidu a pohody. Kromě toho tato látka zmírňuje bolest, což se při nemocech vždycky hodí.

Skořice našemu zdraví prospívá ve všech směrech. Prohřeje celé naše tělo a pomůže nastartovat celou řadu pochodů k našemu uzdravení, posílí obranyschopnost, pomáhá odstranit únavu, má protizánětlivé účinky a můžete ji využít jako přírodní prostředek usnadňující vykašlávání hlenu.

Pokud povaříte skořici samotnou ve vodě, získáte účinný prostředek k inhalaci. Skořici můžete jednoduše přidávat do každého čaje nebo jiného teplého nápoje a vylepšit tak nejen jeho chuť, ale především z něj udělat nápoj s ozdravnými účinky.

Vyzkoušejte třeba tuto indickou recepturu, která funguje jako učiněný životabudič a rychle vás zbaví kašle, rýmy i bolavých svalů: do litru vody vsypte polévkovou lžíci černého čaje, ruličku skořice, 5 hřebíčků, pár zrnek kardamomu, kousek pokrájeného zázvoru, 20 kuliček bílého nebo červeného pepře a vše povařte 10 minut. Potom přilijte 200 ml mléka a oslaďte třtinovým cukrem.

Nápoj z pohanky zvaný sobča

Pohanka. Ilustrační foto

Možná vás to překvapí, ale z pohanky, ze které připravujete kaše, knedlíky a pečivo, si můžete uvařit velmi chutný nápoj. Říká se mu sobča, a je velmi oblíbený v Japonsku a Číně, a to nejen pro svoji příjemnou oříškovou chuť, ale hlavně kvůli ozdravným účinkům.

Pohanka je totiž plná látek, které naše tělo potřebuje pro svoje běžné fungování. Draslík, zinek, železo a vitamín C velmi pomáhají imunitnímu systému. Selen a mangan jsou velmi silné antioxidanty, vitamíny řady B prospívají nervové soustavě.

V pohance je velmi vysoký obsah rutinu, který má protizánětlivé účinky a velmi pomáhá našim cévám a srdci. Obsahuje také aminokyselinu lysin, která je účinná proti herpetickým virům, které způsobují opary. Navíc je pohanka skvělým zdrojem bílkovin a je bezlepková.

Pohankový nápoj připravíte snadno. Pohanku pražte na suché pánvi do chvíle, než začnou zrna pukat. Můžete si pohanku opražit do zásoby a pak příležitostně dvě lžičky pražených zrnek zalijte dvěma decilitry vroucí vody a po vychladnutí slijte, přislaďte a vypijte.
Pohanku takto můžete zalít i na podruhé a potom i sníst, takže její přednosti využijete beze zbytku.

Nedoceněné jablečné slupky

Jablka jako taková jsou dostupným lékem snad na všechno. Obsahují spoustu látek, které nám pomáhají s metabolismem, podporují trávení, posilují srdce, zlepšují krevní obraz, prospívají při revmatismu, cukrovce, při potížích s ledvinami a játry, posilují imunitu. Bez nadsázky můžeme říci, že jakoukoliv látku naše tělo potřebuje, najdeme ji v jablku.

Nejvíc prospěšných látek se skrývá ve slupce. Proto se vyplatí jablečné slupky nasušit a dále využívat. Namleté je třeba můžete přidávat k jogurtům nebo do těsta na pečivo.

Nejsnadnější způsob jejich využití je ale v nápoji. 2 polévkové lžíce jablečných slupek jednoduše zalijte dvěma decilitry vody. Ta by měla být horká, ale ne vroucí. Můžete ochutit medem, citronem nebo i kouskem skořice a získáte velmi chutný nápoj, který si určitě oblíbíte celá rodina včetně dětí.

Tento nápoj má navíc zklidňující účinky, takže se skvěle hodí do období stresů a podzimních dnů s ponurými náladami. A využít ho můžete i jako prostředek, po kterém se vám bude lépe usínat.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio