Zdravotníci v mostecké nemocnici mezi svátky denně podají až 600 vakcín proti koronaviru

28. prosinec 2021 16:24

Stovky vakcín proti covid-19 podají zdravotníci denně v očkovacím centru v nemocnici v Mostě. Od počátku tohoto týdne tam přichází pro třetí posilující dávku i lidé od 30 let. Úterky, čtvrtky a soboty se mohou nechat očkovat i bez předchozí registrace. Zájem o vakcinaci je teď podle zdravotníků velký.

Je devět hodin dopoledne, do očkovacího centra v nemocnici v Mostě přicházejí od rána jak ti, kteří se na očkování zaregistrovali, tak i ti, kteří chtějí vakcínu bez předchozí registrace.

Kromě prvních a druhých dávek zdravotníci podávají i třetí posilující dávku očkování proti covid-19. Od 27. prosince o ni mají velký zájem lidé starší 30 let.

„Musím říct, že ten zájem je veliký. V podstatě hned včera, jak se to spustilo, tak už ráno tu bylo dost neregistrovaných pacientů, kteří se ptali, jestli už mohou jít na tu třetí dávku. Musím říct, že těch třicátníků bylo dost,“ říká místní koordinátorka očkování proti koronaviru Marie Bertelová.

Motivace zájemců o očkování se různí

Tak velký zájem o očkování zdravotníci v mostecké nemocnici mezi svátky nečekali.

„Očekávali jsme, že bude mezi svátky mírný pokles – to se ale nestalo. Kapacitu máme 500 lidí denně, ale dost často ji přesahujeme. Měli jsme už 600 i 700 pacientů – to je, musím říct, pro náš personál dost vyčerpávající,“ dodává Bertelová.

Pro třetí posilující dávku si přišla v kategorii 30 plus i Petra: „Myslím si, že bez toho, že budou lidé zodpovědní sami k sobě, i k sobě navzájem, tak se z té situace nedostaneme – už to trvá příliš dlouho,“ vysvětluje svou motivaci k očkování.

Lenka z Mostu si pro třetí dávku očkování přišla hlavně kvůli zaměstnání: „Musím kvůli práci – dělám pečovatelku, tak musím být chráněná.“

Ve frontě na očkování stojí i Ivana se svým přítelem. Jdou na první dávku očkování: „Trochu je v tom i nátlak společnosti, a také už nevím, jestli se covidu bojím víc než očkování. Asi se to už vyrovnalo, tak jsme se rozhodli jít.“

Provozní dobu očkovacích center v Ústeckém kraji najdou zájemci na webových stránkách společnosti Krajská zdravotní, zavřeno mají všechny jen 1. ledna.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související