Zdravotní ústav změří obsah látek, které páchnou na ústeckém Střekově

10. září 2018

Zápach z provozů v bývalém areálu Setuzy v Ústí nad Labem desítky let znepříjemňuje obyvatelům města život. Při loňském odběru vzorků pro jiný projekt zjistil Zdravotní ústav, že ve vzduchu na Střekově jsou různé typy aldehydů. Obvodní radnice proto za 49 tisíc korun objednala tři upřesňující měření.

K čemu poslouží, řekla Eva Rychlíková ze Zdravotního ústavu: „Měření jsou významná z toxikologického hlediska. Dají se vyhodnotit, zda jsou ty koncentrace toxicky závažné nebo zda překračují čichový práh, tedy, že ta směs páchne, což je pravděpodobné.“

Dodržování podmínek provozu stanovených krajským úřadem kontroluje Česká inspekce životního prostředí.

„Za ta léta ty provozy známe, takže máme vytipovaná místa největšího zápachu, a také ty takzvané kubitivní emise, které se z toho zařízení dostávají, například ucpávkami, ven. Velkým zdrojem zápachu je lisovna semen, výroba mastných kyselin a čistírna odpadních vod,“ shrnul Jaroslav Hájek z České inspekce životního prostředí.

Výsledky by měly být koncem listopadu a z hlediska vlivu na zdraví je posoudí také Krajská hygienická stanice.

Vedení střekovského obvodu chce přesnější analýzu využít k jednání s firmami, aby udělaly účinnější opatření ke zmírnění zápachu.

autor: hau
Spustit audio

Související