Odborníci budou opět měřit zápach, který vychází z areálu bývalé Setuzy na Střekově v Ústí nad Labem

27. červen 2018

Zápach linoucí se z provozů v areálu bývalé Setuzy na ústeckém Střekově budou opět zkoumat odborníci. Obvodní radnice si objedná dvě měření u Zdravotního ústavu. Není to poprvé, kdy se zápachem budou zabývat specialisté.

Lidé z okolí si na zápach stále stěžují. Nejčastěji ho připodobňují k zápachu jako ze žumpy, nebo hnijící mršiny.

Zdálo by se, že po měřeních v uplynulých letech se nic nestalo. Přestože firmy podnikly řadu úprav technologií, zápach úplně nezmizel.

Zápach není jen obtěžující – někomu se z něj může dělat špatně. Podle toho, jak fouká vítr, je cítit i v jiných částech města. Místní ale říkají, že i zápach je jedním z důvodů, proč Střekov neláká nové obyvatele a případně klesají ceny nemovitostí.

Impulz, aby se situací někdo zabýval, dal Zdravotní ústav – v rámci programu česko-saské spolupráce totiž měřil zápach u různých zdrojů v pohraničí a ústecký Střekov byl jedním z těchto míst.

„Jeden z takových zdrojů byla bývalá Setuza a výsledek byl takový, že těch pachových látek jsme tam našli celou řadu, a to takových, které jsou spojeny s tvorbou olejů a degradací olejů. Především se jedná o aldehydy, to jsou látky, které opravdu stojí za to, aby byly sledovány i z hlediska hygienického, ne jenom pachového,“ řekl Jan Leníček z oddělení organických analýz Zdravotního ústavu.

Jasněji by mělo být koncem listopadu

Střekovská radnice si objedná dvě měření za 49 tisíc korun bez DPH. Do konce listopadu pak Zdravotní ústav vyhodnotí chemické složení zápachu, koncentrace jednotlivých látek a další postup už domluví radnice ve spolupráci s ústavem a s Krajskou hygienickou stanicí.

Pokud by tam byly nějaké znepokojující koncentrace škodlivin, bude pak podle Romana Šťastného z Krajské hygienické stanice následovat analýza vlivu těchto látek na lidské zdraví. To už by byl materiál, se kterým se dá dál pracovat a třeba „tlačit“ firmy k dalším opatřením, pokud to bude technologicky možné.

Spustit audio

Související