Zápach z areálu bývalé Setuzy v Ústí nad Labem zkoumají speciální ‚čichači‘

19. únor 2013

Ještě dnes odborníci v areálu bývalé Setuzy v Ústí nad Labem odebírali vzorky vzduchu. Poslouží jim k tomu, aby zjistili, co přesně zapáchá a obtěžuje obyvatele Střekova.

„Já jsem tady kousíček bydlel, takže s tím mám zkušenost. Vždycky o víkendu, když jsem vyšel, tak to bylo hrozné. Je to smrad. Člověk už si na to za chvíli zvykne. Ale když pak jdu s dětmi ven, tak se bojím, aby jim něco nebylo,“ popisuje svoje zkušenosti se zápachem, který se občas line z areálu bývalé Setuzy, mladý muž, který ale nechtěl prozradit svoje jméno.

Zápach tady v areálu měří Petra Auterská. „Řekla bych, že to, co teď tady cítíme, je součást zpracování kafilerních tuků. To, co bychom cítili na druhé straně závodu, zase bude zpracování řepky,“ upřesňuje Auterská.

Mezitím si připravila průhledný válec, ve kterém je něco jako balonek. „To je válec, do kterého se pod tlakem nasává odpadní vzduch,“ vysvětluje Auterská s tím, že spodní hadičkou se vysává vzduch z nádoby.

„Hadičkou nahoře nabírám vzorek. Je to dané pod poklop, kde odchází největší zápach,“ doplňuje. Až bude balonek plný, vypustí se vzduch do olfaktometru. „Velice přesně ředí vzduch s čistým přefiltrovaným vzduchem,“ vysvětluje Auterská.

Okolo přístroje je osm kójí, ve kterých sedí osm čichačů. Jedná se o specializované lidi, stejně jako jsou degustátoři vín nebo sýrů.

„Do olfaktometru jdou ve dvouvteřinových intervalech čistý vzduch a hodně ředěný vzorek, v okamžiku, kdy ucítí zápach, tak zmáčknou tlačítko,“ doplňuje Auterská s tím, že na jednotlivých zdrojích spočítají rozptylovou studii.

„A zjistíme, který komín nám dofoukne nejvíc a kam až nejvíc smradu. A tam se pak navrhne nějaké řešení, které sníží emisi a potom už by emise neměla k lidem doletět,“ dodává Auterská. A to by mělo být do konce března.

autoři: hau , ak
Spustit audio