Snížení zápachu až o osmdesát procent slibují firmy v areálu ústecké Setuzy do roka

29. květen 2014

Místo, kde čichové buňky raději spáchají sebevraždu, je ústecký Střekov. Obyvatele tam obtěžuje odpudivý zápach vycházející z areálu bývalé Setuzy. Firmy, které tam vyrábí, slibují lidem výrazné zlepšení za rok.

Josef Bílek se ve svém bytě na sídlišti Kamenný vrch nedaleko Setuzy občas cítí jako vězeň:

„Rádi bychom využívali své byty v plné míře, takže bychom si rádi vyvětrali a sušili prádlo na balkonech. V době, kdy dochází k úniku zápachu z těchto areálů, se opravdu větrat nedá.“

Za nejsmrdutější považují lidé zpracování kafilerních tuků a výrobu mastných kyselin. „Je velmi agresivní, obtěžující, vyvolává bolesti hlavy, když jste v zápachu déle,“ popisuje své obtíže Josef Bílek.

Jemu i ostatním obyvatelům Střekova by se mělo do roka ulevit. Nejproblematičtější výrobu má firma Spolchemie Group. Už dříve například zakryla jímky u čisticích nádrží, více se čistí jednotlivé provozy. Podle mluvčí Marie Logrové chystá další opatření za 10 milionů:

„Bude se jednat o snížení znečištění vzduchu, který jde na spalování. To znamená, že ke spalování půjde čistší vzduch. V tuto chvíli je příprava projektu a věříme, že celá investice by mohla být dokončena do jednoho roku.“

Střekovanům nevoní ani čistírna odpadních vod. Její majitel je v konkurzu a Spolchemie Group ji jen provozuje. S dalšími možnostmi, jak zmírnit nevábnou vůni vycházející z čističky, tak čeká na nového vlastníka.

Další druh nepříjemného zápachu vychází z provozů Ústí Oils: „Je to zápach obilovin, drcených semínek. Takový pach, jako když vaříte těstoviny. Není až tak agresivní a obtěžující,“ popsal Bílek.

Setuza

V továrně zkoušeli biologické filtry, ve kterých bakterie požíraly většinu zápachu. Podle ředitele závodu Andreje Macenauera je s nimi ale potíž:

„Když se ty bakterie namnoží, tak se filtr ucpává. My hledáme zařízení, aby to fungovalo dlouhodobě. Určitě najdeme řešení, ať už to bude biologický filtr nebo další technologie, což je třeba studená plazma. Jde o elektrický výboj, který generuje látky jako ozón, který to spaluje, nebo jsou to louhové pračky. Je celá řada technologií, ale je potřeba najít to, co bude fungovat na tento typ zápachu, který je tady na Střekově.“

Už teď je ale jisté, že příští rok při červnové odstávce výroby namontují kondenzátor. „Ten sníží zátěž na absorbční jednotku, kde je medicinální olej, který zachycuje látky obsahující zápach,“ dodává Macenauer.

Obyvatelé Střekova budou tedy dýchat vzduch libější jejich nosům nejdříve za rok.

autor: hau
Spustit audio