Žatecký výrobce světlometů do aut zatím s výrobou nezačne

27. duben 2020 07:20

Zaměstnavatelé, kteří kvůli pandemii koronaviru museli pozastavit výrobu a pro své zaměstnance dočasně nemají práci, mohou využít tzv. „kurzarbeit“. Firma zkrátí pracovní dobu nebo nechá lidi doma, ale nepropustí je a vyplatí jim mzdu. Část mzdových nákladů pak dostane od státu.

Karel pracuje v žateckém Koitu víc než deset let. Do práce dojíždí 20 kilometrů z Hřivic, teď to ale neplatí. „Jsme doma zhruba 3 neděle, teď nevíme, jestli se to ještě neprodlouží. Naši zákazníci neodebírají naše světla, která vyrábíme,“ shrnuje situaci.

Firma totiž před 5 týdny stopla výrobu, a většina z 1 300 zaměstnanců zůstává doma, v režimu částečné nezaměstnanosti.

„Zatím to beru docela pozitivně, jsem si odpočinul tak, jako už dlouho ne. Něco tady udělám na baráku, jsem tady s dětmi, tak si to zas užíváme jinak. Uvidíme, jaká bude výplata, ale zatím se k nám zaměstnavatel chová velmi dobře – dali nám 80 %. Pro některé lidi, kteří mají vyšší hypotéky, to ale může být problém. Problém je také donutit děti, aby se učily, když je venku hezky. To je téměř nadlidský úkol,“ dodává.

Martin z Teplic, který pracuje v chudeřické sklárně, zatím starosti se školáky nemá. Jeho synovi je právě půl roku. Doma je už několik týdnů.

„Dělám nové schody. V podniku pořád ještě nejedeme, je to zavřený – pomalu se to začne rozjíždět asi až příští měsíc. Sklárna už je zavřená asi 6 týdnů. Zatím dostáváme 80 % mzdy, člověk se s tím musí poprat – všichni jsme na tom stejně,“ shrnuje.

„S manželem to zvládáme, mě to baví. Říkala jsem, že až půjde do práce, že to bude škoda. Aspoň vidí syna, jinak by byl v práci a viděl by jen, jak usíná,“ nabízí pozitivní pohled na celou situaci Martinova žena Karolína.

Spustit audio

Související