Žatec plánuje využít opuštěné historické budovy v centru města pro moderní vzdělávání

6. březen 2020 12:59

Nevyužité objekty v historické části Žatce mají znovu sloužit lidem. Ve staré budově střední zemědělské školy, kde není využívané celé patro, má letos vzniknout krajské přírodovědné centrum. Bývalý kapucínský klášter plánuje radnice proměnit v městské spolkové a robotické centrum, vhodné nejen pro školáky.

„Jestli jste byli v Plzni, Liberci nebo v Třebíči, tak tohle bude něco podobného. Má to být zaměřené od školáky po seniory, první tři roky to nemůže být komerční, pak už je to na vedení toho centra, jak si s tím poradí, jak to bude úspěšné.“ Tak si lze podle místostarosty Žatce Radima Laibla z hnutí ANO představit budoucí přírodovědné centrum.

Obsadit má krajskou budovu – patro historické zemědělské školy, které je prázdné a čeká na využití.

Peníze na přestavbu a zařízení by měly přijít od kraje, radní už dotaci schválili. „Řekli, že nás podpoří částkou 14,5 milionu korun,“ upřesnil Laibl. 300 tisíc korun pak přidá město, které také zajistí provoz.

Robotické centrum zase vznikne v bývalém kapucínském klášteře. Opravu město nakonec zaplatí samo, s žádostí o dotaci neuspělo.

„Docela už jsme nazráli k tomu to udělat za vlastní peníze, abychom to už mohli zrealizovat,“ shrnula starostka Žatce Zdeňka Hamousová z hnutí ANO. Z dotace ale přijde téměř 6 milionů korun na vybavení.

Město pro robotické centrum dokončuje projekt, přírodovědné má být hotové na přelomu roku.

Spustit audio

Související