Žatec dostal za péči o památky a udržování odkazu minulosti další ocenění

20. duben 2024

Žatec je nově historickým městem roku 2023. Od Národního památkového ústavu dostal minulý rok majitel za záchranu žatecké synagogy a rabínského domu cenu Patrimonium pro futuro.

Vloni byly Žatec a krajina žateckého chmele zapsány na seznam světového dědictví UNESCO.

Změny k lepšímu vnímají i lidi ve městě. Je to podle nich vidět hlavně v posledních deseti letech. A o domy nepečuje jen radnice ale i soukromí vlastníci.

„Celkem osmkrát jsme vyhráli krajské kolo a tentokrát to vyšlo,“ zněla první reakce starosty Radima Laibla z hnutí ANO. „Přístup a vztah ke kulturním památkám z pohledu města je dlouhodobý,“ uvedl s tím, že ocenění se tak netýká jen událostí z uplynulého roku.

Podporu ze strany úřadu v ulicích města potvrdil například pan Martin: „Jako majitel domu jsem spokojený. Opravili jsme s podporou města fasádu na celém domě v centru města.“

„To se v poslední době hodně zlepšilo, myslím tím péče a opravy fasád,“ připojila se provozovatelka kavárny Martina Dongresová v hodnocení viditelných proměn ve městě.

Město chce jít v péči o nemovitosti příkladem soukromým vlastníkům. Podle starosty Laibla nefungovalo opakované vyzývání k činnosti, proto se rozhodli pomoct jinak. „Vytvořili jsme fond regenerace, z kterého můžeme majitelům proplatit ž padesát procent uznatelných nákladů,“ vysvětluje.

Milion korun jako odměnu za úspěch v soutěži historických sídel město využije na obnovení fasády několika opravených budov, například knihovny, infocentra nebo radnice.

autoři: Robin Röhrich , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související