Zástupci ekologů a ministerstva životního prostředí představili první návrh podoby CHKO Krušné hory

25. duben 2023 12:41

Budoucí chráněná krajinná oblast Krušné hory by mohla sahat od Ústecka po Sokolovsko. Počítá s tím pracovní návrh chráněného území. Ten představili v Ústí nad Labem zástupci ministerstva životního prostředí a Agentury ochrany přírody a krajiny. O konkrétní podobě chráněné oblasti teď chtějí jednat se starosty.

Krušné hory jsou tady v podstatě jediné pořádné hory, které ještě v České republice nemají nějakou ucelenější ochranu. Přitom by si ji zasloužili – je to unikátní krajina, která prošla velmi složitým historickým vývojem,“ uvedl na setkání se zastupiteli Ústeckého kraje ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc.

Podle jeho prezentace by se mohla chráněná krajinná oblast rozkládat na území od Kraslic na Sokolovsku až po Petrovice na Ústecku.

„Máme tady řídce osídlené náhorní plošiny s lučními a lesními společenstvími, máme tady unikátní svahové porosty, největší bukové porosty v Čechách, vynechávám Moravu. Jsou to opravdu tak hodnotná místa, že jsou ve velké míře chráněna už teď – evropskými předpisy,“ shrnul František Pelc.

Rozsah navržené oblasti je podle něj stále pracovní verzí. O ní teď chtějí se zástupci ministerstva životního prostředí jednat s jednotlivými starosty. Vypořádat se přitom musí s řadou připomínek.

Někteří lidé se obávají, že vznik CHKO sebou přinese i řadu nesmyslných regulací

„To, co je dnes v tom území pevně definováno, to jsou ty maloplošná území plus území Natury, ale to, kde a jakým způsobem bude probíhat samotná hranice CHKO, nebo jak budou definovány ty jednotlivé zóny, tak to je právě předmětem projednání s těmi jednotlivými zástupci samospráv,“ přiblížil náměstek ministra Tomáš Tesař.

Negativní zkušenost se stávající CHKO České středohoří popsal bývalý starosta Lovečkovic na Litoměřicku Radek Černý z KSČM.

„Pokud tam máte úředníka, který si to vykládá trošku jinak, tak vám pak i ve čtvrtých zónách reguluje, jakou máte mít barvu fasády, barvu střechy, jaký na ní máte mít sklon a tak dále. To je možná to negativum a také důvod, proč možná narážíte na názory, proč tam to CHKO nedělat,“ vysvětluje Černý.

Jednání se starosty plánuje ministerstvo životního prostředí na následující měsíce. V plánu je i podobné jednání jako v Ústí nad Labem, a sice se zastupiteli Karlovarského kraje.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související