Zářící interaktivní památník v Děčíně připomene studenty, kteří se v roce 1969 upálili na protest proti okupaci Československa

25. leden 2023 10:35

V Děčíně vyroste před evangelickým kostelem zářící pomník Janu Palachovi. Bude připomínat čin tohoto studenta filozofické fakulty, který se na protest proti po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, polil hořlavinou a zapálil. 25. ledna je to přesně 54 let, co upáleného mladíka doprovodily desetitisíce lidí na jeho poslední cestě na hřbitov na pražských Olšanech.

„Přímo od chodníku bude růst několik metrů vysoká skleněná trubice, která bude zasahovat až nad tu opěrnou zeď,“ popisuje Pavel Randák. Stojí před schodištěm evangelického kostela na Teplické ulici v Děčíně a rukama naznačuje budoucí velikost pomníku.

Kolemjdoucí paní Eva, která si jeho vysvětlování všimla, souhlasí s tím, že na čin Jana Palacha, a vlastně i Jana Zajíce, který ho následoval, by se zapomenout nemělo. „Lidi strašně rychle na všechno zapomínají, strašně rychle,“ konstatuje.

Světlo pro Děčín, pomník Jana Palacha a Jana Zajíce v Děčíně

Pavel Randák s evangelickým farářem Tomášem Matějovským zvou také k prohlídce malé výstavy uvnitř samotného kostela, kde si lidé mohou plánovaný pomník věnovaný Janu Palachovi a Janu Zajícovi prohlédnout.

„Tady jsou vizualizace těch různých světelných provedení a projekt od pana architekta Vávry,“ ukazuje Pavel Randák. „Hledali jsme někoho, u koho jsme předpokládali, že to vezme jako něco, čím se on sám vyjádří k tomu činu Jana Palacha,“ doplňuje ho farář Tomáš Matějovský.

„Jakmile se člověk toho pomníku dotkne, tak ta trubice, která je vlastně jeho ústředním motivem, začne měnit barvu – jeden pán bude měnit barvu na červenou, druhý na modrou,“ vysvětluje Randák.

Veřejná sbírka na pomník Jana Palacha a Jana Zajíce v Děčíně

číslo účtu 296800727/0300

variabilní symbol 98005202 VŽDY uvádějte

Skleněný památník Světlo pro Děčín bude stát zhruba 800 000 korun. Evangelická církev už na něj vyhlásila dobročinnou sbírku. „Financování by ale neměla zajistit pouze veřejná sbírka – oslovujeme i větší dárce a různé nadace,“ dodává Randák.

Srdce zářící plamenem by se mělo poprvé rozsvítit 16. ledna 2024 – na 55. výročí hrdinského činu Jana Palacha.

Spustit audio

Související