Zapomenutá kaplička u Hradiště opět svítí novotou. Díky městu Postoloprty

23. září 2020 08:46

Postoloprty nechaly opravit kapličku u Hradiště. Drobná sakrální stavba z poloviny 18. století se už rozpadala a zarůstala křovím. Teď je jedním ze zastavení na chmelařské stezce kolem zámku Stekník. Spolu s městem, které zajistilo a zaplatilo opravu, se o záchranu zapomenuté výklenkové kaple v polích mezi chmelnicemi zasloužil také historik a dobrovolník Jiří Kašpar, který se zajímá o historii Lounska.

„Najednou se tam v křoví objevilo něco jako skrumáž kamení. Opravdu to bylo hodně zarostlé – jako hrad Šípkové Růženky,“ vzpomíná Jana Hanzlíková z postoloprtské radnice na leden roku 2017, kdy se sem s dalšími úředníky dostala kvůli pozemkovým úpravám. Poté zjistila, že rozbořená stavba stojí na katastru města Postoloprty.

Zapomenutá kaplička opět ožila

Jana Hanzlíková v Hradišti také bydlí, ale o kapličce neměla tušení. Zmizela totiž i přístupová cesta ke kapličce.

„Tím, že se v 50. letech rozorávaly meze, se všechna pole sjednotila. Jen díky tomu, že ji zakreslili do starých map, tak víme, že už tu stávala v polovině 18. století,“ vysvětluje historik Jiří Kašpar. O kapličce se dozvěděl, když značil chmelové cesty pro turisty v okolí zámku Stekník. Kaplička se teď stala součástí tzv. Mariánské stezky.

Kaplička před opravou

„Ta budoucí Mariánská stezka, která je už vyznačená na Mapách.cz, ale ještě není kvůli epidemii koronaviru, kdy se vše zpomalilo, vyznačená přímo v terénu, tak kolem ní povede turistická cesta po žluté od nádraží v Dolejších Hůrkách až do Žatce nebo po modré ze Stekníku – to je okruh Chmelové stezky,“ vysvětluje Kašpar.

Kapli opravoval Robert Janák a jeho spolupracovníci z Líšťan. Pracovali tady dva měsíce.

„Byla to vlastně bouračka. Ty strany nedržely, tak se to stahovalo výztužemi. Musel se shodit celý vršek, znovu to vyzdít, udělat omítky,“ vypočítává Janák.

A právě s barvou omítky byl menší zádrhel. „Pan Kašpar se domníval, že dříve byla odstínu modrého. My jsme ale nenašli žádný zbytek původní omítky, proto jsme zvolili takovou neutrální, okrovou barvu,“ vysvětluje Lenka Hofmanová, vedoucí odboru rozvoje města:

Postoloprty na opravu získaly 98 tisíc korun od ministerstva zemědělství, zbytek do celkových 146 tisíc korun zaplatí město.

Spustit audio

Související