U základní školy v Postoloprtech vznikla přírodní zahrada. Starat se o ni budou žáci

30. červen 2020 10:44

Postoloprty na Lounsku ladí své školní zahrady do přírodní podoby. Právě skončila přeměna u budovy školy pro první stupeň, kde původně bývaly záhony pro pozemky a tráva. Teď je prostor upravený a rozčleněný.

Jsou tam vyvýšené truhlíky s květinami a bylinkami, přírodní pocitový chodník, květnatá louka nebo broukoviště. O zahradu budou pečovat děti. Teď, vzhledem k omezení provozu, dočasně vypomohl personál školy.

Ivana Pešlová a Jana Vajcová si k úklidu školy dočasně přibraly i péči o nově založenou zahradu. Původně se o ni měly starat děti, ale překazila jim to zavřená škola kvůli koronaviru. Zastoupily je tedy uklízečky, bez jejich pomoci by tu teď nevoněla levandule ani rajčata.

Školní zahrada v Postoloprtech

„Je to veliký skok, a je to moc krásné. Dřív to bylo takové jednotvárné, teď je to barevné. Je tady skalka, louka i les,“ chválí novou zahradu školník Pavel Panovský.

„Máme připravené paletové bedny, do kterých přijdou záhonky s bylinkami, to je ale už práce pro žáky, protože to je podmínkou projektu,“ konstatuje starosta Zdeněk Pištora z Trikolóry.

Připraveno je také kruhové místo pro altán, kde se budou moci děti učit.

„V altánu bude při slunečných dnech stín. Paní učitelky by tu mohly dělat čtenářské dílny, nebo by tu mohla probíhat výuka prvouky nebo přírodovědy. Byla by škoda toho nevyužít,“ říká Dagmar Douchová, zástupkyně ředitelky pro první stupeň.

Voda na zalévání je tady v první řadě dešťovka, z nádrže pod okapem. „Máme tisícilitrovou nádrž, tu teď máme plnou. Taky tu jsou tři malé, 50litrové soudky,“ dodává školník.

Spustit audio

Související