Postoloprty postupně opravují sedmipatrovou ubytovnu u nádraží

28. únor 2020 09:26

Postoloprty se brání vzniku ubytoven pro nepřizpůsobivé. Město proto kupuje bytové domy, ve kterých by mohly vznikat. To je i případ sedmipatrového paneláku u vlakového nádraží.

Postoloprty prázdnou podnikovou ubytovnu ČEZ od firmy koupily před 5 lety a postupně ji opravují. Ubytovací služby tam město zachovalo, má je ale pod kontrolou.

„Trošku řeší bytovou situaci. Projevilo se to tím, že nám nepřibývají do takhle velkého objektu obyvatelé, které tady nechceme, tedy ti nepřizpůsobiví, kteří dělají nepořádek. Tohle samo o sobě je už obrovský přínos pro město,“ vysvětlil nezávislý starosta Zdeněk Pištora.

Sám přitom byl původně proti tomu, aby město rozlehlou ubytovnu v paneláku u nádraží kupovalo. Názor ale změnil.

„Protože jsem tvrdil, že by město nemělo skupovat objekty, že to není jeho náplní. Při jakémkoliv uvolnění objektu v Postoloprtech ale nastává problém, že ho odkoupí spekulanti a sestehovávají nám sem obyvatele z celé republiky,“ dodává Pištora.

Ubytovna funguje, město ji postupně modernizuje

Původně podniková ubytovna stále slouží pro ubytování. Teď pod správou městské organizace Služby města Postoloprty nově nabízí v prvním patře kancelářské prostory, ve druhém dlouhodobé bydlení v 25 pokojích se sociálním zařízení, a ve zbývajících patrech krátkodobé bydlení dělníkům z okolních firem a staveb.

Ubytovací poplatky se pohybují v průměru kolem 8 000 korun měsíčně.

„Je to se službami, výtahem, elektřinou, připojením na internet, televizní přípojkou, vytápěním, teplou i studenou vodou. Ti lidé pak už nic jiného neplatí,“ vysvětluje Iveta Petřivalská, která městskou organizaci řídí.

Bydlení na ubytovně se přitom stále vylepšuje – město svoji ubytovnu postupně opravuje. Teď mění všechny vchodové dveře, v nejbližších dnech se dokončí výměna oken v celé sedmipatrové budově.

„Za poslední 3 roky na rekonstrukce město dalo 4 miliony korun. Zisk, který ten objekt generuje, do něj vracíme zpět,“ vysvětlil Zdeněk Pištora.

Výměnu ještě potřebují bytová jádra, která jsou původní, z umakartu, časem pak také střecha nebo fasáda.

Spustit audio

Související