Zapečené špekáčky
Vyberte si opravdu kvalitní špekáčky.
Ingredience
- 3-6 špekáčků
- 3-6 plátků anglické slaniny
- 100 g sýra niva
- 1 lžíce sádla
- 2 dl světlého piva a 2 lžíce vody
- případně sterilovaná okurka
Postup:
- Špekáčky oloupeme a podélně nakrojíme – ale nedokrojíme.
- Do zářezu vložíme úzký plátek nivy, přitiskneme a obtočíme plátkem anglické slaniny. Pro jistotu spíchneme párátky.
- Připravené špekáčky naskládáme do pekáčku nebo zapékací mísy na rozehřáté sádlo, podlijeme pivem a vodou a pro pikantnější chuť můžeme přidat rozkrojenou sterilovanou okurku.
- Přikryjeme a dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Po chvíli odstraníme zakrytí a dopečeme.
- Můžeme podávat třeba s kouskem chleba.
Související
-
Špekáčky na pivě
Špekáčky by měly být kvalitní, pivo černé a feferonky tak akorát. A na zapití volte pivo podle vlastní chuti.
-
Tatarák ze špekáčků
Pořiďte si ale opravdu dobré špekáčky, žádné „buřtíky“, opékáčky“ a podobné náhražky!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.