Špekáčkové chilli

Mexičan by se možná divil a dost možná, že by mu i chutnalo.

Suroviny:
1 konzerva červených fazolí (400 g)
4 špekáčky
4-5 rajčat
4 papriky (jedna může být pálivá)
1-2 cibule
1 malá konzervička rajského protlaku
4-5 stroužků česneku
chilli koření
1 malá chilli paprička
sůl
olej

Postup:

1. Listové těsto rozválíme na placku, potřeme kysanou smetanou, potom pestem (nať česneku medvědího tloučkem rozetřít s olejem a solí), posypeme strouhaným sýrem a slunečnicovými semínky, zarolujeme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a nakrájíme na kolečka.

2. Přeneseme kolečka na plech na pečicí papír. Případně ještě potřeme rozšlehaným vajíčkem a ve vyhřáté troubě upečeme.

1. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na menší kousky nakrájené špekáčky a proužky paprik, krátce opečeme.

2. Přidáme fazole z konzervy, rajský protlak, nasekanou feferonku a trošku chilli – ostrost řiďte podle vlastní chuti, může stačit jen feferonka nebo jen chilli. Trochu podlijeme, osolíme a dusíme.

3. Mezitím si spaříme naříznutá rajčata, sloupneme je, nakrájíme a přidáme do směsi a společně dodusíme. V závěru dochutíme utřeným česnekem. Podáváme s chlebem nebo tortillou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.