Zapečené rybí filé
Při pátku bývala ryba dobrou tradicí.
Ingredience
- půl kg rybího filé
- asi 4 lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- 1 šálek mléka
- špetka bílého pepře
- citronová šťáva
- tuk na dušení, na jíšku a na vymazání zapékací mísy
- strouhanka
- petrželka
Postup:
- Maso dusíme na troše tuku, jen ve vlastní šťávě, pokud není nutno, nepodléváme.
- Z tuku a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a rozmícháme na hustou hladkou kašičku.
- Do ní vmícháme 2 žloutky, pepř, citronovou šťávu, nakrájené rybí maso a nakonec sníh ze dvou bílků.
- Směs dáme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, ještě lehce zakapeme tukem a pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny.
- Podáváme s vařenými bramborami nebo s kaší, dozdobíme petrželkou.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová!
Související
-
Bramborový salát s uzenou rybou
Hodí se uzenáč nebo uzená makrela, ale můžete použít i sladkovodní ryby.
-
Ryba podle námořníka
Základní recept je s amurem, ale klidně vyzkoušejte variantu s kaprem, nebo s pangasem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka