Zapečené rybí filé

Při pátku bývala ryba dobrou tradicí.

Ingredience
  • půl kg rybího filé
  • asi 4 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 šálek mléka
  • špetka bílého pepře
  • citronová šťáva
  • tuk na dušení, na jíšku a na vymazání zapékací mísy
  • strouhanka
  • petrželka

Postup:

  1. Maso dusíme na troše tuku, jen ve vlastní šťávě, pokud není nutno, nepodléváme.
  2. Z tuku a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a rozmícháme na hustou hladkou kašičku.
  3. Do ní vmícháme 2 žloutky, pepř, citronovou šťávu, nakrájené rybí maso a nakonec sníh ze dvou bílků.
  4. Směs dáme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, ještě lehce zakapeme tukem a pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny.
  5. Podáváme s vařenými bramborami nebo s kaší, dozdobíme petrželkou.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová!

Související