Zapečené červené zelí

Nemusí být vždycky jen ke kachně, s párkem je to levnější varianta.

Suroviny:

půl hlávky červeného zelí

2 jablka, raději kyselejší

2-3 cibule

2 zelené papriky

kousek slaniny

sklenka červeného vína

2-3 stroužky česneku

pepř

4-5 hřebíčků

ocet

cukr

2 párky

olej

Postup:

  1. Papriky a zelí nakrájíme na proužky, oloupaná jablka a cibuli na plátky a slaninu na drobné kousky.
  2. Připravené suroviny vrstvíme do pekáče nebo zapékací mísy, lehce vytřené olejem. Každou vrstvu osolíme, mírně opepříme, přidáme hřebíček pro vůni, velmi mírně osladíme, zakapeme vínem, kápneme i trochu octa a dáme do vyhřáté trouby.
  3. V závěru přidáme k zelí párky, necháme prohřát – propéci a podáváme s vařenými bramborami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.