Zapečené červené zelí
Nemusí být vždycky jen ke kachně, s párkem je to levnější varianta.
Suroviny:
půl hlávky červeného zelí
2 jablka, raději kyselejší
2-3 cibule
2 zelené papriky
kousek slaniny
sklenka červeného vína
2-3 stroužky česneku
pepř
4-5 hřebíčků
ocet
cukr
2 párky
olej
Postup:
- Papriky a zelí nakrájíme na proužky, oloupaná jablka a cibuli na plátky a slaninu na drobné kousky.
- Připravené suroviny vrstvíme do pekáče nebo zapékací mísy, lehce vytřené olejem. Každou vrstvu osolíme, mírně opepříme, přidáme hřebíček pro vůni, velmi mírně osladíme, zakapeme vínem, kápneme i trochu octa a dáme do vyhřáté trouby.
- V závěru přidáme k zelí párky, necháme prohřát – propéci a podáváme s vařenými bramborami.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.