Zaměstnanci z továrny Nexen u Žatce chtějí vyšší mzdy. Vyhlásili proto časově neomezenou stávku

31. leden 2023 14:27

Zaměstnanci jihokorejské továrny Nexen Tire u Žatce stávkují. Cílem je uzavření kolektivní smlouvy, ve které odbory žádají pro zaměstnance například zvýšení mezd. Stávka podle odborářů zastavila provoz továrny na pneumatiky.

„Vstoupili jsme do neomezené stávky. Do stávky, která bojuje proti aroganci,“ provolává do megafonu předseda odborářů Nexenu Pavel Rohel, který stávku organizuje – s podporou zaměstnanců, kteří jsou během stávky bez mzdy – jako třeba technik Karel Vojtěch.

„Tady vidíte tu neúctu – oni ji vyžadují, ale neoplácejí. Vždy jsem se choval uctivě, ale bohužel. Pracuji tady pět let – od té doby, co se to tady postavilo,“ krčí rameny,“ konstatuje zklamaně Vojtěch.

Zaměstnanci Nexen Tire stávkují

Zaměstnanci chtějí nechat stroje zastavené, dokud se s majiteli firmy nedohodnou. Přesnou strategii Pavel Rohel tají: „To opravdu nemohu prozrazovat. Další dny ale máme zajištěny tak, aby byla stále z určité části fabrika zastavená – jsem páteřní provoz a stačí málo na to, aby stála.“

V posledních dnech se do vyjednávání zapojil Odborový svaz KOVO. To podle Rohela pravděpodobně zmařilo původně domluvené setkání se zástupci firmy den před stávkou. „S tím zaměstnavatel nesouhlasil, takže naše milé kolegy, slušně tedy, vyhodil z fabriky – bez jednání,“ popisuje.

Odbory vyhlásily časově neomezenou stávku. Podle předsedy Odborového svazu KOVO Romana Ďurči to pro firmu představuje velké ztráty: „Dle našich propočtů by měla být ztráta kolem 15 milionů korun denně. My přitom jednáme o nárůstu kolem 30 až 50 milionů korun.“

Majitelé firmy demonstraci stávkujících sledovali, ale nekomentovali. Personální manažerka Linda Kostrůnková slíbila písemné vyjádření: „Písemně nemají problém, takže určitě. Nebude to třeba dneska, ale během pár dnů.“

Bezúspěšná jednání o zvýšení mezd trvají podle odborářů téměř čtyři roky. Nástupní mzda operátora výroby je podle nich necelých 23 000 korun.

Spustit audio

Související