Zámek Nový hrad v Jimlíně je přístupný teprve deset let. Zajímavostí jsou unikátní trámové stropy

22. srpen 2021

V obci Jimlín na Lounsku v Ústeckém kraji stojí zámek jménem Nový hrad. Původně byla na kopci nad Jimlínem ve 14. století vybudována tvrz, jejím zakladatelem byl Záviš z Jimlína. Hrad pochází ze století 15. Hrad měnil v průběhu let své majitele a sloužil i k různým účelům.

Proč se zámek v Jimlíně jmenuje Nový hrad? Kastelán Josef Kabát to vysvětluje takto: „Souvisí to s historií celého objektu. V Jimlíně stávala tvrz, kterou Albrecht Bezdružický z Kolowrat na základě povolení od Jiřího z Poděbrad přestavěl na hrad s příkopy, věžemi a mosty. A aby odlišil tento hrad od staré tvrze, pojmenoval ho Nový hrad. A i když pak prošel renesančními, barokními a dalšími přestavbami, název Nový hrad mu zůstal.“

Zajímavostí je, že jde o jeden z mála českých hradů, u nichž známe přesné datum založení. Zachovalo se totiž povolení ke stavbě, které vydal 2. května 1465 Jiří z Poděbrad.

Hrad postupně procházel stavebními úpravami, nejprve renesančními, později barokními. V roce 1767 ho koupili Schwarzenbergové a přeměnili ho na hospodářský velkostatek. V objektu byly vybudovány byty a kanceláře pro vrchnostenskou správu. Po zestátnění tu „hospodařilo“ jednotné zemědělské družstvo a neudržované prostory začaly chátrat. V 90. letech minulého století se zámek stal majetkem Ústeckého kraje a od té doby probíhá systematická rekonstrukce.

Černá kuchyně

V Rytířském sále na místě původní tvrze probíhá rekonstrukce malovaných omítek. Objevily se tu barokní výmalby a fresky s přírodními motivy. Rytířský sál jinak slouží pro výstavy, koncerty či divadelní představení. Zdi Rytířského sálu jsou vysoké přibližně dva a půl metru.

Na zámku se dodnes zachovaly původní, všudypřítomné stropní trámy. „Jsou unikátní, protože jde pravděpodobně o nejucelenější soubor manýristických trámových stropů na našem území. Je jich celkem třináct a každý z nich je originál,“ říká ředitel zámku.

Velkým lákadlem pro návštěvníky jsou také podzemní stáje, černá kuchyně s bylinkovou zahrádkou i bývalá obranná věž s úchvatným výhledem na celé České středohoří, Džbánsko i masiv Krušných hor a tři tepelné elektrárny – Počerady, Tušimice a Prunéřov.

Výhled ze zámecké věže

V rámci komentovaných prohlídek si můžete prohlédnout opravené interiéry nebo vystoupat na ochoz zámecké věže, odkud jsou nádherné výhledy do okolní krajiny. Část hradních prostor slouží jako penzion a restaurace.

Spustit audio