Základní školy v Děčíně dostanou nouzová tlačítka na přivolání pomoci, zatím je mají 3 školy

5. listopad 2019 08:21

Děčín zvyšuje bezpečnost na svých základních školách. Zaměstnanci škol se totiž setkávají zejména v některých sociálně slabších oblastech s agresivitou rodičů nebo žáků. I proto se město rozhodlo, na základě žádosti samotných ředitelů škol, nainstalovat do budov nouzová tlačítka. Ta jsou napojená na pult centrální ochrany městské policie.

„Budeme mít celkem dvě bezpečnostní tlačítka – agresivní rodiče nás totiž trápí poměrně často. Měli jsme tu už vykopnuté dveře v ředitelně i verbální napadání. Jsme škola umístěná v sociálně vyloučené lokalitě,“ popisuje ředitel školy Vojanova Karel Rajchl.

„Těch zákroků už tam v minulosti bylo několik,“ potvrzuje jeho slova ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Nouzové tlačítko už má i základní škola Na Stráni. Tam se zatím s agresivitou vůči zaměstnancům školy nesetkali. „Tuto zkušenost zatím naštěstí nemáme. Teď si to tu prohlížejí strážníci městské policie, aby věděli, odkud by ten případný signál vyšel a jak se tam dostanou,“ vysvětluje ředitel školy vít Průša.

Nouzová tlačítka dostanou všechny základní školy v Děčíně. „Instalace probíhá postupně, náklady jsou v podstatě minimální – v řádech stokorun. Platí si to ty školy samy. Přenos dat, to už jsou náklady městské policie. Tlačítka jsou napojena na pult centrální ochrany,“ popisuje mluvčí města Děčín Luděk Stínil.

Děčínské základní školy většinou už různá zabezpečení mají – například Kamerový systém nebo dvojitý systém vstupu do budov – tak, aby se tam nedostal nikdo cizí.

Spustit audio

Související