Základem zdravého stravování jsou kvalitní suroviny, upozorňuje šéfkuchař
Po novém roce má každý z nás mnoho cílů. Velkou část z nich bohužel každoročně nesplníme. Kdo z vás nikdy nezačal rok s plány na zdravý životní styl? Říká se, že co je zdravé, není dobré. Podle šéfkuchaře Zdeňka Kubíčka jde ale pouze o kvalitu potravin.
Zdravé jídlo, to je především dostatek zeleniny, šťavnaté suroviny a minimum kořenících přípravků.
,,Měli bychom dát přednost spíše bylinkám a troše soli,” radí šéfkuchař restaurace na Větruši Zdeněk Kubíček.
Sůl je ale v našem jídelníčku, spolu s cukrem a bílou moukou, hluboce usazená a málokdo se těchto tichých zabijáků dokáže nadobro zbavit.
Můžeme ale ovlivnit množství, které použijeme při konzumaci jídla. Na maso i zeleninu jí není tolik zapotřebí. Po čase si zvykneme na přirozenou chuť všech potravin.
Na trhu máme nepřeberné množství různých diet. Podle šéfkuchaře jde ale především o to, dohlížet na čerstvost a kvalitu potravin, a také na jejich množství. „Máslo i sádlo je dobré. Pokud ho správně použiji a budu ho využívat střídmě,” konstatuje.
Podle Kubíčka nám neuškodí ani jeden krajíc chleba se sádlem, pokud budeme rozumní a nebudeme ho připisovat na svůj jídelníček každý den.
Měli bychom také dbát na dostatek lokálních a sezónních surovin. Jsou chutnější a obsahují mnohem více vitamínů, než když si danou surovinu pořídíme mimo sezónu. ,,Není tam cítit to sluníčko, a ta láska,” vysvětluje.
Je také důležité, abychom zeleninu tepelně upravovali rychle – tak, aby neztratila všechny své živiny.
Související
-
Chia semínka - módní dopněk stravy, který je potřeba brát s...
Kolikrát už jste o něčem slyšeli, že je to "superpotravina" nebo "potravinový zázrak", který vám pomůže zhubnout, dodá energii a po jejich konzumaci budeme neuvěřit...
-
Ke zdravému životnímu stylu patří kromě pestré stravy i...
S příchodem jara se mnozí z nás začínáme více starat o správnou životosprávu. Sestavujeme si jídelníček, ve kterém by mělo být zastoupeno vše, co náš organismus po ...
-
Chcete zůstat v zimě zdraví? Doplňte si stravu o vitamíny!
Největší nápor chřipky a různých viróz máme v kraji sice za sebou, ale ještě je kolem nás spousta lidí, kteří je právě prodělávají. A mohou nás pochopitelně nakazit...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.