Základem zdravého stravování jsou kvalitní suroviny, upozorňuje šéfkuchař

Po novém roce má každý z nás mnoho cílů. Velkou část z nich bohužel každoročně nesplníme. Kdo z vás nikdy nezačal rok s plány na zdravý životní styl? Říká se, že co je zdravé, není dobré. Podle šéfkuchaře Zdeňka Kubíčka jde ale pouze o kvalitu potravin.

Zdravé jídlo, to je především dostatek zeleniny, šťavnaté suroviny a minimum kořenících přípravků.

,,Měli bychom dát přednost spíše bylinkám a troše soli,” radí šéfkuchař restaurace na Větruši Zdeněk Kubíček.

Sůl je ale v našem jídelníčku, spolu s cukrem a bílou moukou, hluboce usazená a málokdo se těchto tichých zabijáků dokáže nadobro zbavit.

Můžeme ale ovlivnit množství, které použijeme při konzumaci jídla. Na maso i zeleninu jí není tolik zapotřebí. Po čase si zvykneme na přirozenou chuť všech potravin.

Na trhu máme nepřeberné množství různých diet. Podle šéfkuchaře jde ale především o to, dohlížet na čerstvost a kvalitu potravin, a také na jejich množství. „Máslo i sádlo je dobré. Pokud ho správně použiji a budu ho využívat střídmě,” konstatuje.

Podle Kubíčka nám neuškodí ani jeden krajíc chleba se sádlem, pokud budeme rozumní a nebudeme ho připisovat na svůj jídelníček každý den.

Měli bychom také dbát na dostatek lokálních a sezónních surovin. Jsou chutnější a obsahují mnohem více vitamínů, než když si danou surovinu pořídíme mimo sezónu. ,,Není tam cítit to sluníčko, a ta láska,” vysvětluje.

Je také důležité, abychom zeleninu tepelně upravovali rychle – tak, aby neztratila všechny své živiny.

autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související