Ke zdravému životnímu stylu patří kromě pestré stravy i pestrý pohyb

11. březen 2015

S příchodem jara se mnozí z nás začínáme více starat o správnou životosprávu. Sestavujeme si jídelníček, ve kterém by mělo být zastoupeno vše, co náš organismus po dlouhé zimě potřebuje. A také se začínáme více hýbat. Jakým pohybem nejlépe svému tělu prospějeme?

Jarní únavou trpí dnes mnoho lidí - po zimě se často cítíme vyčerpaní a mnoho energie nezbývá. Existuje mnoho rad, jak jarní únavě předcházet - správná životospráva, dostatek pohybu, dostatek vitamínů…To vše nám má dodat energii do dalších měsíců.

„Tak, jak je pestrá strava, by měl být i pestrý pohyb – sport na vrcholové úrovni nemá nic společného se zdravím. Takže to střídat – lyže, kolo, brusle, chodit, běhat…“ vypočítává fyzioterapeutka Dana Blaževičová.

Doporučovala by také na školy opět zavést prostná a další cvičení, při kterých se člověk musí soustředit na pohyb a cíleně své tělo posilovat. Proběhnout se nebo projít a posílit tak kardiovaskulární systém je ale také důležité.

„Chůze je samozřejmě lepší než běh. A s hůlkami úplně ideální, protože zapojíte víc svalů a zas je to víc na ten kardiovaskulární systém. Když běhat, tak po měkkém terénu v dobrých botách…“ dodává fyzioterapeutka.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio