Zájmové kroužky pro děti opět začínají. Někde rozšířili jejich nabídku, jinde zas počet hodin

5. září 2023 14:34

S novým školním rokem dětem začínají také volnočasové aktivity. Mezi nimi vedou nejrůznější kroužky. Některá zařízení zvyšují počet hodin pro jednotlivé kurzy. Jinde letos přidávají nové kroužky, které reagují na aktuální trendy mezi dětmi.

Kroužků přibylo napříč celým Ústeckým krajem. Například dům dětí Paraplíčko v Jirkově od září nově otevírá hned několik dalších kroužků, a to takzvaný Hobby Horse, fotografický kroužek nebo Modelář elektrotechnik.

V Teplicích zase ředitel Aleš Perch uvedl, že začíná kroužek pro mladé záchranáře, italština nebo po stopách umění.

Předseda rybářského svazu v Teplicích Pavel Lasík letos avizoval vznik dalších kroužků, jako například pro mladé rybáře, myslivce nebo lesníky.

V Domě dětí a mládeže Rozmarýn v Litoměřicích se podle nastupujícího ředitele Václava Bayera navýší hodinová dotace jednotlivých kroužků – z původní jedné hodiny týdně budou děti moci chodit více hodin. Novinka pro letošní rok je i to, že rodiče mohou děti na kroužky a příměstské tábory přihlašovat online.

Dům dětí a mládeže v Chomutově 6. září pořádá minifestival s názvem Hurá do Domečku. Děti si v 16 hodin vyzvednou na recepci hrací kartu a během odpoledne plní nejrůznější úkoly. Hlavní cenou pro vylosovaného je kroužek zdarma, a to podle jeho vlastního výběru. V domě dětí a mládeže v Duchcově pak mají podle ředitelky Evy Hrabáčkové děti čtvrtý kroužek za symbolickou jednu korunu.

Ceny kroužků se příliš nemění

Ceny kroužků se mění, ale nijak zásadně. Například v Mostě ve středisku volného času se navýšení pohybuje v řádu korun, a to hlavně v případě kroužků pořádaných mimo budovu střediska nebo když je zapotřebí nakoupit materiál, jako je keramická hlína a jiné potřeby.

V podobném duchu odpověděl i ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem Jan Eichler. V domech dětí a mládeže v Litoměřicích a ve Varnsdorfu se ceny zvýšily v průměru od 50 do 200 korun. Podle ředitelky Domu dětí a mládeže v Oseku pak letošní kroužky zdražily o 10 až 15 procent a v Domě dětí a mládeže Sluníčko v Duchcově je to o sedm procent. V Teplicích zůstávají ceny kroužků stejné.

Spustit audio

Související