Zajímavosti ze světa přírody

1. květen 2006

Kolik žije na světě rostlin a živočichů, ohrožený nosorožec sumaterský, nejstarší kůň Převalského žije v Praze... Přečtěte si nejnovější zajímavosti ze světa přírody.

Státy OSN se v roce 2002 dohodly, že se do roku 2010 zasadí o snížení tempa, jakým z naší planety mizí živočišné a rostlinné druhy. Odborníci však nejsou schopni poznat, zda se to opravdu daří - nemohou se totiž shodnout, kolik druhů živočichů a rostlin celkem na Zemi žije. Až dosud bylo vědecky popsáno zhruba milion sedm set tisíc druhů, mnoho milionů živých organismů však na své objevení a vědecký popis teprve čeká. Většinou jde o rostliny, hmyz a také ryby.

Jedním z nejohroženějších živočichů vůbec je nosorožec sumaterský, který žije na Malajském poloostrově, na Sumatře a Borneu. Právě na tomto ostrově proběhl nedávno důkladný výzkum, jehož výsledky jsou alarmující - v malajsijské části Bornea přežívá posledních 13 nosorožců, ve větší indonéské části byli pravděpodobně nosorožci zcela vyhubeni. Na světě žijí v současnosti už jen necelé tři stovky nosorožců sumaterských. Další informace.

Nosorožec sumaterský

Pražská zoologická zahrada je domovem nejstaršího koně Převalského na světě. Rekordmankou je klisna Cilka, která 21. března oslavila své 34. narozeniny. Její matkou byla pražská klisna Vesna a otcem hřebec Bars z ukrajinské stanice Askania Nova, potomek poslední klisny odchycené ve volné přírodě. Dnes žijí koně Převalského jen v zoo, chovných stanicích nebo rezervacích. Pražská zoo patří mezi jejich nejúspěšnější chovatele a vede také jejich mezinárodní plemennou knihu.

autor: frv
Spustit audio