Zajímavosti ze světa přírody

16. leden 2006

Vosy hledají výbušniny, afričtí sloni versus farmáři a smrt delfína ze zkumavky - to jsou nejnovější zajímavosti ze světa přírody.

Novou americkou zbraní v boji proti terorismu by se mohly stát cvičené vosy. S jejich pomocí bude podle vědců možné snadno zjistit přítomnost skrytých výbušnin, jedovatých látek nebo drog. Výcvik je přitom levný a jednoduchý - vosám se při něm spojí určité pachové vjemy s přítomností cukerného roztoku. Vosy jsou pak těmito pachy přitahovány, reagují na ně, a tím upozorňují na přítomnost nebezpečných látek. Speciální "vosí detektor" už je prý připraven k ověřovacím testům. Zpráva ČTK.

Cvičené vosy

Vztahy mezi africkými slony a farmáři jsou stále napjatější. Ukazuje se, že stávající chráněné oblasti jsou pro život slonů nedostačující. Při hledání potravy je často opouštějí a pustoší obdělávaná pole. Potvrdily to výsledky výzkumu, při němž byly po dva roky sledovány stravovací návyky sedmi slonů - pomocí vysílaček a rozboru chlupů ze sloních oháněk. Šest slonů se živilo převážně polní vegetací. Pouze jeden dával přednost travinám, keřům a listí stromů na území rezervace.

V jednom z mořských akvárií u Tokia uhynul první delfín počatý v Japonsku umělým oplodněním. Byl mu teprve rok. Jak ukázala pitva, příčinou smrti mladého delfína byl volvulus, tedy otočení střeva kolem vlastní osy. Odborníci se teď snaží zjistit, zda mohla mít příčina smrti něco společného se způsobem početí delfína. Umělé oplodnění má pomoci omezit pokrevní množení těchto mořských savců v zajetí a zároveň by se mělo stát spásou pro ohrožené druhy delfínů.

autor: frv
Spustit audio